Šiais metais Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) deklaruojant žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus yra prieinami Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) įsigyti Sentinel Lietuvos palydoviniai vaizdai, teikiami 1 metro tikslumu. Jie padės išvengti vienos didžiausių deklaravimo problemų – neteisingo laukų įbraižymo.

 

Deklaruojant žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus naudojama ortofotografinė medžiaga, kurios tik trečdalis yra atnaujinamas einamaisiais metais. Praėjusiais metais netiksliai buvo įbraižyta 11 proc. deklaruotų laukų. Šiais metais deklaruojant žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus kaip pagalbinę priemonę bus galima naudoti visos Lietuvos teritorijos palydovinius vaizdus. Šiuose palydoviniuose vaizduose užfiksuota Lietuvos teritorija, buvusi 2022 m. kovo pabaigoje–balandžio pradžioje. Taigi, pareiškėjai galės pasitikrinti, ar įbraižomi laukai nepakito, ir patvirtinti, jog įbraižytų laukų dirbimo ribos sutampa su palydoviniame vaizde užfiksuotomis dirbimo ribomis, o jei reikės – atnaujinti bei įbraižyti laukus taip, kad deklaruojami plotai būtų nurodyti tiksliai.

 

Sentinel Lietuvos teritorijos palydoviniai vaizdai, teikiami 1 metro tikslumu, leis užtikrinti žemės ūkio naudmenų sluoksnio duomenų atnaujinimą laiku. Taip pat šie palydoviniai vaizdai padės tiksliau įbraižyti deklaruojamus laukus ir taip išvengti sankcijų už neteisingą deklaravimą bei netikslų laukų įbraižymą, o NMA galės greičiau administruoti paraiškas su aktualiausiais duomenimis ir išmokėti paramą.

Siekiant išvengti sankcijų deklaruojant laukus – visos Lietuvos palydoviniai vaizdai teikiami 1 metro tikslumu