Bulvių, skirtų šviežias vartoti, iš Lietuvos augintojų didmeninės ir mažmeninės prekybos ir kitose įmonėse 2020 m. balandžio mėn., palyginti su 2019 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 30,04 proc. daugiau, t. y. 2 985,171 t. Perdirbti skirtų bulvių supirkta 27,81 proc. mažiau – 309,739 t, nes dėl karantino uždarius darželius, mokyklas, kavines, restoranus sumažėjo perdirbtų bulvių poreikis.

Daržovių, skirtų vartoti šviežias, 2020 m. balandžio mėn., palyginti su 2019 m. balandžio mėn., supirkta 25,35 proc. daugiau, t. y. 4 720,074 t. Baltagūžių kopūstų supirkimas padidėjo20 kartų (iki 643,009 t), svogūnų – 4 kartus (iki 689,248 t), salotų – 20,20 proc. (iki 57,294 t), morkų – 13,30 proc. (iki 1 196,243 t). Tačiau pomidorų supirkimas sumažėjo 2,09 karto (iki 136,799 t), burokėlių – 39,29 proc. (iki 244,027 t), svogūnų laiškų – 4,16 proc. (iki 40,420 t), agurkų – 1,72 proc. (iki 1 683,062 t).

Kopūstų ir svogūnų atsargos 2019 m. pavasarį dėl buvusio mažo derliaus pasibaigė labai anksti, o šiemet jų atsargų užteko kaip įprasta ilgiau, todėl ir supirkta didesni kiekiai. Pomidorų derlius šį pavasarį prasidėjo dviem savaitėm vėliau, todėl ir supirkimas buvo mažesnis.

Pievagrybių, skirtų vartoti šviežius, 2020 m. balandžio mėn., palyginti su 2019 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 21,27 proc. mažiau (143,635 t).

Perdirbimo įmonėse 2020 m. balandžio mėn., palyginti su 2019 m. balandžio mėn., daržovių supirkimas padidėjo 24,34 proc. (iki 2 211,494 t). Svogūnų supirkimas padidėjo 2,14 karto (iki 50,073 t), baltagūžių kopūstų – 59,15 proc. (iki 37,447 t), burokėlių – 26,60 proc. (iki 2 055,023 t). Tačiau morkų buvo supirkta 36,48 proc. mažiau (68,533 t).  

Šaltinis: ŽŪIKVC (LŽŪMPRIS)

2020 m. balandžio mėn. Lietuvoje bulvių ir daržovių šviežiam vartojimui buvo supirkta daugiau