Europoje daugelis traktorių ir savaeigių derliaus nuėmimo mašinų gamyklų yra uždarytos, nes trūksta komplektavimo detalių. Tačiau kai kurie žemės ūkio mašinų gamintojai ir toliau dirba.

Claas vėl pradeda serijinę traktorių ir derliaus nuėmimo technikos gamybą

Šiandien Claas vėl pradeda serijinę derliaus nuėmimo technikos ir traktorių gamybą Harsewinkel (Vokietija), Le Mans (Prancūzija) ir Törökszentmiklós (Vengrija). Po kelių dienų žingsnis po žingsnio vėl turėtų būti pradėta presų gamyba Metze (Prancūzija). Tuo būdu baigiasi intensyvus parengiamasis etapas, kurio metu buvo analizuojama sveikatos apsauga ir apibrėžtos būtinos prevencinės priemonės. Norėdamas užtikrinti sklandžią darbų pradžią pirkimo skyrius susisiekė su visais reikalingais nacionaliniais ir tarptautiniais tiekėjais. Be to buvo išplėstos laikymo (sandėliavimo) galimybės.

Claas toliau gamina ir tiekia atsargines dalis. Dėl ankstyvų ir išsamių apsauginių priemonių prekyba vyksta, teikiamos paslaugos dirbtuvėse. „Siekiant sumažinti riziką, nutraukti galimus infekcijos perdavimo kelius ir išvengti kliūčių, mūsų sandėliuose ir skyriuose pirmųjų atsargumo priemonių buvo imtasi prieš kelias savaites“, – teigė Ulrichas Timcke, Claas Service and Parts GmbH atstovas spaudai. „Visapusiška apsaugos koncepcija greta pamaininio darbo pasikeitimų logistikos centre, higienos taisyklių sugriežtinimas. Be to administracija iš esmės ėmė dirbti nuotoliniu būdu ir dėl informacinių technologijų ji dirba 100 proc. Užtikriname mūsų teikiamų paslaugų prieinamumą ir užsakymų apdorojimą. Atsidavę vien tik sandėlyje trimis pamainomis ištisą parą dirba 490 darbuotojų.

Po to, kai dėl komplektuojančių dalių trūkumo reikėjo uždaryti Claas derliaus nuėmimo mašinų gamyklą Harsewinkel, Bad Badgau darbai tęsiami pagal grafiką. Čia Claas gamina žoliapjoves, vartytuvus, grėblius bei surinkimo ir transportavimo priekabas. Balandžio pabaigoje gamyba buvo pertvarkyta kukurūzų skabytuvėms ir pjaunamiesiems savaeigiams smulkintuvams gaminti. Iki tol „turi būti pagamintas tam tikras triženklis žoliapjovių, grėblių, vartytuvų ir surinkimo priekabų skaičius“, – pranešime spaudai rašo Claas.

AGCO: atsarginės dalys tiekiamos, bet gamyba nevyksta

Dėl problemų komplektuojančių dalių tiekimo grandinėje AGCO turėjo sustabdyti serijinę gamybą traktorių gamyklose Beauvais, Marktoberdorf ir Suolahti, javų kombainų gamykloje Breganze bei gamyklose Waldstetten (Fendt surinkimo priekabos) ir Hohenmölsen (augalų apsaugos mašinos ir savaeigiai smulkintuvai). Vos tik tiekimo grandinės vėl bus atkurtos tiek traktorių, tiek javų kombainų gamyba gali būti vėl pradėta – tačiau tiksli data nežinoma. Ar bus galima kompensuoti nepagamintą produkciją dar nėra aišku ir tai priklausys nuo pokyčių rinkoje artimiausiomis savaitėmis.

Atsarginių dalių sandėliai Europoje šiuo metu dirba bei tiekia produkciją ir iš dalies dirba keliomis pamainomis arba 24/7 režimu. Be to, siekiant efektyvumo, buvo sustiprinta aptarnaujančio personalo komanda.

Joskin gamykla veikia

Firma Joskin labai stengiasi, kad būtų įvykdyti skubūs mašinų užsakymai. Sezoniniai darbai negali laukti iki pandemijos pabaigos – ūkininkams reikia tinkamų technikos priemonių, kad jie galėtų efektyviai dirbti. „Visos mūsų gamyklos veikia“, – aiškina Didier Joskin, direktorių valdybos narys. „Gamybos linijos buvo pritaikytos socialinės distancijos laikymosi taisyklėms, o darbo planai buvo sudaryti kiekvienu konkrečiu atveju, kad darbuotojai galėtų kuo geriau suderinti darbo ir šeimos reikalus dėl įvestos komendanto valandos“. Grupės valdymas išlieka skaidrus: „Šiuo metu neišvengiama  vėlavimų ir Joskin, ir Leboulch prekės ženklų bei DistriTech platinamų produktų atveju. Visa gamyba sulėtėjo sumažėjus darbuotojų ir dėl pirkimų problemų. Mūsų pačių komplektavimo detalių atsargos išsprendžią dalį problemos, tačiau kai kurios prekės iš kitur pristatomos vėluojant. Priklausomai nuo šalies kai kurios įmonės dirba viršvalandžius, o kitos turėjo užsidaryti“.

Manitou gamyklos neveikia

Manitou turėjo uždaryti gamyklą Prancūzijoje jau kovo 17 d. Tuo metu, kovo pabaigoje, dėl karantino buvo uždarytos gamyklos Italijoje ir Indijoje. Kaip pranešime spaudai teigė Manitou, darbai vėluoti gali pasauliniuose paskirstymo centruose. Tai turėtų įtakos ir atsarginių dalių tiekimui.

Krone gamina toliau

Krone gamykloje Spelle gamyba tęsiama. Tiekimas yra atskirtas nuo gamybos, todėl kiekvieną dieną išsiunčiamos naujas pagamintos mašinos. Iki šiol jokių problemų dėl komplektavimo detalių nebuvo. Neseniai Krone vėl ėmė gauti detales iš Šiaurės Italijos. Didelė žolinių pašarų derliaus nuėmimo technikos dalis jau pagaminta. Kad būtų išvengta socialinių kontaktų, gamyboje buvo atskirtos darbuotojų pamainos. Kad darbuotojai liktų savo darbo vietose, atskirtos ir atskirų produktų grupių surinkimo linijos.

Amazone: naujos mašinos ir toliau tiekiamos

Visos Amazone žemės ūkio technikos gamyklos Vokietijoje ir toliau dirba laikydamosi griežtesnių apsaugos priemonių. Atsarginių dalių tiekimas šiuo metu dirba stabiliai. Pavasario sezono metu didžiausias dėmesys buvo skiriamas kasdieniams užsakymams apdoroti. Atsarginių dalių klientai aptarnaujami telefonu arba el. paštu kiekvieną dieną nuo 7.30 iki 18 val. Naujos mašinos bus tiekiamos ir toliau, o prekybos partneriai gali ir toliau jas užsisakyti.

Horsch: gamyba vykdoma dėl didžiulių pastangų

Gamyba ir tiekimas Horsch vykdomi tik dėl didžiulių pastangų. Darbuotojai ištisas savaites dirba su veido kaukėmis s ir kitomis apsaugos priemonėmis. Daugelyje biurų Schwandorfe dirba vos keli darbuotojai, nes kiti dirba nuotoliniu būdu. Kai kuriais atvejais kitų skyrių darbuotojai padeda produkciją surinkti ar pakrauti. Horsch prognozuoja, kad visos pavasario sezono mašinos bus pristatytos klientams laiku.

Lemken: su apsaugos priemonėmis dirbama kaip ir anksčiau

Lemken gamyklose darbas tęsiamas laikantis griežtesnių apsaugos priemonių. Darbuotojams apsaugoti buvo imtasi daugybės priemonių. Jei įmanoma, darbuotojai dirba nuotoliniu būdu.  Lemken gamykla Indijoje turėjo būti uždaryta dėl ten įvesto karantino. Po uždarymo vėl pradėjo veikti surinkimo gamykla Kinijoje.

Grimme: dėl gausių užsakymų gamyba vyksta

Vis dar gaminama visose Grimme gamyklose Vokietijos, bet gamyklos neuždarytos ir JAV, Kinijoje bei Danijoje. Anot Grimme, situacija Kinijoje pamažu gerėja ir gamykla netgi galėjo išplėsti savo gamybą. Visa pavasario darbams skirta technika (bulvių sodinamosios, vagų formavimo mašinos, akmenų rinkimo mašinos ir frezeriai) yra pagaminta ir taip pat tiekiama. Nepaisant kai kurių specifinių dalių tiekimo problemų Grimme, turėdama savo atsargų, gali ir toliau dirbti kelias  ateinančias savaites. Užsakymais vis dar yra įvykdomi, atšaukiama jų nedaug.

Dr. Remigijus Zinkevičius, ŽŪIKVC

Kas tęsia žemės ūkio technikos gamybą?