Bulvių, skirtų šviežias vartoti, iš Lietuvos augintojų didmeninės ir mažmeninės prekybos ir kitose įmonėse 2020 m. gegužės mėn., palyginti su 2019 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 60,04 proc. daugiau, t. y. 2 725,287 t. Perdirbti skirtų bulvių supirkta 55,87 proc. daugiau – 354,886 t.

Daržovių, skirtų vartoti šviežias, 2020 m. gegužės mėn., palyginti su 2019 m. gegužės mėn., supirkta 0,75 proc. daugiau, t. y. 4 185,783 t. Baltagūžių kopūstų buvo supirkta 394,360 t (prieš metus tik 1,275 t), svogūnų supirkimas padidėjo2,25 karto (iki 280,816 t), morkų – 13,74 proc. (iki 202,073 t), špinatų – 4,86 proc. (iki 1,208 t). Tačiau pomidorų supirkimas sumažėjo 20,73 proc. (iki 702,906 t), burokėlių – 15,13 proc. (iki 227,147 t), svogūnų laiškų – 12,99 proc. (iki 40,906 t), agurkų – 12,52 proc. (iki 2 232,005 t), salotų – 0,86 proc. (iki 80,300 t).

Pievagrybių, skirtų vartoti šviežius, 2020 m. gegužės mėn., palyginti su 2019 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 1,37 proc. daugiau (160,800 t).

Braškių supirkimas šiemet buvo 2,35 karto didesnis ir sudarė 26,385 t, nes jų derlius šiltnamiuose šiemet prasidėjo anksčiau. Pirmos braškės jau buvo skinamas balandžio pabaigoje. Šiemet anksti pasibaigus obuolių atsargoms, jų buvo supirkta tik 79,584 t, o prieš metus – 820,229 t.

Perdirbimo įmonėse 2020 m. gegužės mėn., palyginti su 2019 m. gegužės mėn., daržovių supirkimas padidėjo net 94,49 proc. (iki 2 487,416 t), nes dėl didesnio derliaus praėjusiais metais ir sumažėjusio daržovių poreikio perdirbimui karantino laikotarpiu, jų atsargų šiemet užteko ilgiau, o kai kurių buvo netgi ir per daug. Todėl svogūnų supirkimas padidėjo 22,40 proc. (iki 43,293 t), burokėlių – 91,77 proc. (iki 2 277,398 t).  Morkų buvo supirkta 109,605 t, baltagūžių kopūstų – 40,394 t, kai tuo pačiu laikotarpiu prieš metus morkų ir kopūstų buvo supirkta labai mažai.

Šaltinis: ŽŪIKVC (LŽŪMPRIS)

2020 m. gegužės mėn. Lietuvoje bulvių šviežiam vartojimui ir perdirbimui buvo supirkta daugiau