2020 m. III ketvirtį iš Lietuvos pieno gamintojų buvo supirkta 10,832 tūkst. t ekologiško žalio pieno. Tai yra 6,49 proc. daugiau nei 2019 m. III ketvirtį. Jis analizuojamu laikotarpiu sudarė 2,81 proc. viso supirkto žalio natūralaus riebumo pieno Lietuvoje. Ekologiško žalio natūralaus riebumo pieno supirkimo kaina 2020 m. III ketvirtį buvo 19,53 proc. didesnė nei įprastinio pieno ir sudarė 315,62 EUR/t. Šių metų III ketvirtį, palyginti su praėjusių metų III ketvirčiu, ekologiško žalio natūralaus riebumo pieno supirkimo kaina sumažėjo 3,25 proc. Analizuojamu laikotarpiu sertifikuotos įmonės didesnį žalio ekologiško pieno kiekį įsivežė iš kitų ES šalių negu išvežė iš Lietuvos. Vidutinė ekologiško žalio pieno supirkimo iš kitų ES valstybių kaina 2020 m. III ketvirtį, palyginti su praėjusių metų III ketvirčiu, sumažėjo 2,01 proc. Įvežtas iš kitų ES valstybių ekologiškas žalias pienas analizuojamu laikotarpiu sudarė 16,54 proc. viso supirkto Lietuvoje ir įvežto iš ES valsybių ekologiško žalio pieno.

Ekologiškų šviežių (nebrandintų ir nekonservuotų) sūrių gamyba 2020 m. III ketvirtį, palyginti su 2019 m. III ketvirčiu, padidėjo daugiau nei du kartus, geriamojo pieno – 12,43 proc., jogurto be priedų – 6,41 proc., sviesto – 5,87 proc., o aromatizuoto jogurto sumažėjo 3,16 proc., grietinės – 4,85 proc., grietinėlės – 7,69 proc., rūgpienio ir kitų rūgščiųjų gėrimų – 7,90 proc., varškės – 8,37 proc. Daugiausia ekologiškų pieno gaminių šių metų III ketvirtį buvo parduota vidaus rinkoje: šviežių (nebrandintų ir nekonservuotų) sūrių – 48,02 proc., geriamojo pieno – 81,36 proc., grietinės – 88,57 proc., aromatizuoto jogurto – 91,15 proc., jogurto be priedų – 99,11 proc., varškės – 99,90 proc., rūgpienio ir kitų rūgščiųjų gėrimų – 99,98 proc., o sviestas ir grietinėlė buvo parduoti tik Lietuvoje. Sertifikuotose ekologiško pieno perdirbimo įmonėse ekologiško sviesto pardavimo Lietuvoje kaina 2020 m. III ketvirtį, palyginti su 2019 m. III ketvirčiu, sumažėjo 9,84 proc., varškės – 6,30 proc., geriamojo pieno – 6,05 proc., aromatizuoto jogurto – 5,18 proc., grietinės – 4,59 proc.,  jogurto be priedų – 2,07 proc., o grietinėlės padidėjo 2,73 proc., rūgpienio ir kitų rūgščiųjų gėrimų – 6,89 proc., šviežių (nebrandintų ir nekonservuotų) sūrių – 9,10 proc.

Šaltinis: ŽŪIKVC (LŽŪMPRIS

Ekologiško žalio natūralaus riebumo pieno supirkimo kaina 2020 m. III ketvirtį sumažėjo