2020 m. IV ketvirtį iš Lietuvos pieno gamintojų buvo supirkta 9,609 tūkst. t ekologiško žalio pieno. Tai yra 13,62 proc. daugiau nei 2019 m. IV ketvirtį. Jis analizuojamu laikotarpiu sudarė 3,00 proc. viso supirkto žalio natūralaus riebumo pieno Lietuvoje. Ekologiško žalio natūralaus riebumo pieno supirkimo kaina 2020 m. IV ketvirtį buvo 18,94 proc. didesnė nei įprastinio pieno ir sudarė 368,89 EUR/t. Praėjusių metų IV ketvirtį, palyginti su 2019 m. IV ketvirčiu, ekologiško žalio natūralaus riebumo pieno supirkimo kaina sumažėjo tik 0,18 proc. Analizuojamu laikotarpiu sertifikuotos įmonės didesnį žalio ekologiško pieno kiekį įsivežė iš kitų ES šalių negu jo išvežė iš Lietuvos. Vidutinė ekologiško žalio pieno supirkimo iš kitų ES valstybių kaina 2020 m. IV ketvirtį, palyginti su 2019 m. IV ketvirčiu, padidėjo 0,94 proc. Įvežtas iš kitų ES valstybių ekologiškas žalias pienas analizuojamu laikotarpiu sudarė 18,38 proc. viso supirkto Lietuvoje ir įvežto iš ES valsybių ekologiško žalio pieno.

Ekologiškų šviežių (nebrandintų ir nekonservuotų) sūrių gamyba 2020 m. IV ketvirtį, palyginti su 2019 m. IV ketvirčiu, padidėjo daugiau nei keturis kartus, rūgpienio ir kitų rūgščiųjų gėrimų – 17,96 proc., grietinės – 7,91 proc., varškės – 5,94 proc., grietinėlės – 4,22 proc., geriamojo pieno – 2,47 proc., o sviesto sumažėjo 1,52 proc., aromatizuoto jogurto – 2,08 proc., jogurto be priedų – 8,25 proc. Daugiausia ekologiškų pieno gaminių praėjusių metų IV ketvirtį buvo parduota vidaus rinkoje: šviežių (nebrandintų ir nekonservuotų) sūrių – 23,99 proc., geriamojo pieno – 86,75 proc., grietinės – 88,87 proc., aromatizuoto jogurto – 93,34 proc., varškės – 98,85 proc., jogurto be priedų – 99,20 proc., o rūgpienis ir kiti rūgštieji gėrimai, sviestas ir grietinėlė buvo parduoti tik Lietuvoje. Sertifikuotose ekologiško pieno perdirbimo įmonėse ekologiškos grietinėlės pardavimo Lietuvoje kaina 2020 m. IV ketvirtį, palyginti su 2019 m. IV ketvirčiu, sumažėjo 7,51 proc., sviesto – 4,88 proc., geriamojo pieno – 4,49 proc., varškės – 4,33 proc., grietinės – 2,24 proc., aromatizuoto jogurto – 1,01 proc., o rūgpienio ir kitų rūgščiųjų gėrimų padidėjo 0,13 proc., jogurto be priedų – 0,61 proc., šviežių (nebrandintų ir nekonservuotų) sūrių – 5,19 proc.

Šaltinis: ŽŪIKVC (LŽŪMPRIS)

Ekologiško žalio natūralaus riebumo pieno supirkimo kiekis 2020 m. IV ketvirtį padidėjo