Avienos ir ožkienos rinkoje jaučiamas pasiūlos trūkumas tiek pasaulyje, tiek ir ES šalyse, todėl šios rūšies mėsos kainos yra gana aukštos. Prognozuojama, kad 2021 m. ES šalyse avienos ir ožkienos gamyba turėtų sumažėti apie 1 proc., labiausiai dėl ES šalyse avių bandos dydžio sumažėjimo per pastaruosius metus. Įvestos priemonės dėl COVID-19 ir maisto paslaugų uždarymas ir toliau daro įtaką šios rūšies mėsos paklausai.

ES šalių avienos ir ožkienos eksportas 2020 m. padidėjo beveik 3 proc. Didesni šios mėsos kiekiai buvo eksportuoti į Šveicariją ir į kai kurias šalis Viduriniuose Rytuose, kompensuodamos eksporto į Jungtinę Karalystę (-7 proc.), Libiją, Libaną ir Turkiją sumažėjimą. Numatoma, kad vidaus pasiūlos trūkumas ir gana aukštos kainos 2021 m. turėtų stabilizuoti ES avienos ir ožkienos eksportą.

ES avienos ir ožkienos importas 2020 m. sumažėjo 7,2 proc., nors Australijos eksportas į ES padidėjo. Importas iš Jungtinės Karalystės 2020 m. I pusmetį sumažėjo, tačiau tai iš dalies kompensavo palankesnė antroji pusė, kuri per metus siekė 8 proc. Importas iš Naujosios Zelandijos sumažėjo 9 proc., dėl nepalankių oro sąlygų, didesnių siuntimo išlaidų ir patrauklesnių rinkų Azijoje. Manoma, kad tokia padėtis greičiausiai išliks ir 2021 m., dėl to ES avienos ir ožkienos  importas papildomai sumažės apie 3 proc.

Šaltinis: EK

ES avienos ir ožkienos rinkos prognozės 2021 m.