Europos Komisijos duomenimis, šių metų sausio–birželio mėn., palyginti su 2020 m. I pusmečiu, ES valstybėse LPM gamyba sumažėjo 3,7 proc. (iki 721,2 tūkst. t). Lietuvoje LPM gamyba sumažėjo 6,3 proc. (iki 9,7 tūkst. t).

Analizuojamu laikotarpiu sviesto ir kitų pieno riebalų gaminių* (toliau – sviesto) gamyba ES valstybėse siekė 1,10 mln. t ir buvo 0,9 proc. mažesnė nei 2020 m. sausio–birželio mėn. Vokietijoje ir Prancūzijoje (didžiausiose tarp ES valstybių sviesto gamybos šalyse) sviesto gamyba sumažėjo, atitinkamai 4,7 proc. (iki 255,1 tūkst. t) ir 3,8 proc. (iki 215,3 tūkst. t). Lietuvoje nagrinėjamu laikotarpiu buvo pagaminta 5,4 tūkst. t sviesto – 39,3 proc. mažiau nei 2020 m. I pusmetį.

2021 m. sausio–birželio mėn. sūrių gamyba ES valstybėse siekė 4,67 mln. t ir buvo apie 2,9 proc. didesnė nei tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais. Tarp ES valstybių, Ispanijoje, sūrių gamyba padidėjo daugiausia – apie 9,0 proc. (iki 100,5 tūkst. t). Lietuvoje analizuojamu laikotarpiu sūrių gamyba sumažėjo 4,9 proc. (iki 46,9 tūkst. t).

*Pateikiama sviesto ekvivalentu, kurio riebalų kiekis yra  82 proc. gaminio masės.

Šaltinis EK

2021 m. I pusmetį ES valstybėse sumažėjo nugriebto pieno miltelių (toliau – LPM) ir sviesto gamyba, o sūrių gamyba išaugo