Žemės ūkio technikos gamintojų pelnas praėjusiais finansiniais metais, daug naujų užsakymų, tačiau augančios išlaidos ir prastas aprūpinimas komplektuojančiomis detalėmis – tokia aktuali situacija žemės ūkio technikos rinkoje.

Žemės ūkio technikos įsigijimo kaina žemdirbiams visada yra per didelė, o jos pardavėjams marža visada yra per maža. O žemės ūkio technikos gamintojai? Jie gauna gerą pelną, turi daugybę naujų užsakymų ir nežino, kada ir kokia kaina galės pristatyti savo produkciją.
Jei pažvelgtumėte į žemės ūkio technikos gamintojų metines ataskaitas, suprastumėte, kad jiems sekėsi gerai ar net labai gerai. Koncernas „Agco“ („Fendt“, „Massey Ferguson“ ir „Valtra“) praneša apie 1,017 mlrd. JAV dolerių grynąjį pelną 2021 finansiniais metais. Koncernui „CNH Industrial“ („New Holland“, „Case IH“ ir „Case Steyr“) sekėsi taip pat gerai.

Čia per tą patį laikotarpį buvo pranešta apie 1,801 milijardo JAV dolerių grynąjį pelną. 2021 m. koncernas „John Deere“ daugiau nei dvigubai, iki 5,963 mlrd. USD, padidino savo grynąjį pelną.

Geras pelnas ir didesnės pardavimų apimtys
Nemažus pelnus uždirba ne tik didieji žemės ūkio technikos gamintojai. Neblogai sekasi ir mažesnėms įmonėms. 2021 finansiniais metais vokiečių firmos „Lemken“ pardavimai padidėjo 22 proc. ir siekė 446 mln. eurų – tai rekordas įmonės istorijoje. Vokiečių firma „Amazone“ 2021 finansiniais metais taip pat sugebėjo padidinti savo pardavimų apimtis 22 proc. iki 655 mln. eurų. Abi šeimos įmonės informacijos apie pelną nepateikia. Praėjusiais metais įmonės turėjo išspręsti daug problemų. Tokie rezultatai stebina, ypatingai atsižvelgiant į COVID-19 pandemiją ir galimybes gauti reikalingų detalių. Ar tai tęsis ir 2022 metais? Tikriausiai ne taip, bet, atsižvelgiant į daugybę naujų užsakymų, prognozės vis dar labai geros.

Grėsmingos nuotaikos tarp gamintojų
Nors naujų užsakymų gausu, įmonėse tvyro nestabilios nuotaikos. Rizika žemės ūkio technikos gamintojams iki karo prieš Ukrainą dar buvo valdoma, dabar skaičiavimus apsunkina išaugusios energijos kainos ir sutrikusios tiekimo grandinės. Taip pat ryškėja pasaulinio prekių srauto silpnosios vietos. Gamyboje trūksta ne tik labai geidžiamų elektroninių komponentų, bet ir plieno, padangų ir laidų. Ką tai reiškia žemdirbiams?

Pirkite šiandien ir, jei pasiseks, prekę gausite kitais metais
Žemdirbiai, šiandien pasirašantys žemės ūkio technikos pirkimo sutartis, dažnai net nežino jos pristatymo datos, jau nekalbant apie kainą. Jei staiga sugenda pagrindinė mašina, ją greitai pakeisti bus sunku. Kartais pristatymo terminas yra ilgesnis nei metai. Dėl to technikos pirkimas kelia didelę riziką. Naujus pirkinius reikia planuoti iš anksto ir įvertinti kainos padidėjimą. Tai reiškia būti lanksčiam, kai kalbama apie produktą ir prekės ženklą. Taip pat svarbu, kad naudojamos mašinos būtų geros būklės, kol bus aišku, kada nauja technika bus jūsų kieme.


Dr. Remigijus Zinkevičius, ŽŪIKVC

Žemės ūkio technika brangsta, bet jos trūksta