Ženklinti naminius augintinius mikroschema ir įtraukti juos į Gyvūnų augintinių registrą nuo šiol galės ne tik veterinarai. Tai daryti galės visi, baigę specialius mokymus. Tam, kad gyvūnų ženklinimo procesas būtų sklandesnis ir paprastesnis, žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas artimiausiu metu turėtų patvirtinti pakeistas Gyvūnų augintinių ženklinimo ir registravimo taisykles.

Pirmieji kursai ženklinti augintinius – šunis, kates ir šeškus – rengiami jau šį savaitgalį, o ministerija primena, kad gyventojai savo augintinius privalo paženklinti iki ateinančių metų gegužės.

Ministras K. Navickas pastebi, kad kuo daugiau žmonių turės teisę ženklinti augintinius mikroschemomis, tuo didesnis bus šios paslaugos prieinamumas augintinių šeimininkams. Tikėtina, kad mažės ir paslaugos kaina.

„Visuotinis augintinių ženklinimas šiuo metu taikomas daugelyje Europos Sąjungos valstybių. Tai labai svarbu užtikrinant augintinių gerovę. Tikiuosi, kad gyventojai savo augintinius suskubs ženklinti ne tik dėl to, kad tai padaryti yra privalu.

Ženklintas augintinis – saugesnis ir pasimetęs lengviau ras savo namus, sumažės prieglaudose laikomų beglobių gyvūnų, kurių šeimininkų rasti nepavyksta“, – pastebi ministras, pats auginantis mišrūnę Arą ir ją jau paženklinęs.

Visa informacija – interneto tinklalapyje

Pagal artimiausiu metu planuojamas atnaujinti gyvūnų augintinių ženklinimo taisykles ženklinti augintinius galės visi, turintys vidurinį išsilavinimą ir baigę specialius mokymus. Ateityje mokymus planuojama organizuoti pagal poreikį.

Gyventojai, baigusieji specialius mokymus ir gavę tai patvirtinančius dokumentus, įgis teisę teikti iki šiol tik veterinarijos gydytojų atliekamą paslaugą. Paženklinę augintinį mikroschema, jie galės patys įvesti gyvūno duomenis į Gyvūnų augintinių registrą. Tiek veterinarijos gydytojai, tiek baigę mokymus ženklintojai privalės laikytis teisės aktų, reglamentuojančių asmenų ūkinę komercinę veiklą, reikalavimų.

Primename, kad paženklintos katės, šunys ir šeškai turi būti užregistruojami Gyvūnų augintinių registre, nes ženklinimas be registravimo neturi prasmės.

Kad ženklinimo paslaugų teikėjus rasti būtų lengviau, Gyvūnų apsaugos ir teisių organizacija, kartu su VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos”, Žemės ūkio ministerija bei Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba sukūrė interneto tinklalapį – www.pazenklinkmane.lt. Jis skirtas edukuoti visuomenę apie augintinių ženklinimą ir registravimą.

Katės, šunys ir šeškai, atvesti iki šių metų gegužės ir nepaženklinti mikroschemomis, privalo būti paženklinti iki 2022 metų gegužės. Šią gegužę ir vėliau atvesti gyvūnai turi būti paženklinti per 4 mėnesius nuo jų atvedimo.

Kitam savininkui ar laikytojui gali būti perduoti tik paženklinti ir registruoti gyvūnai. Todėl, jeigu planuojate įsigyti augintinį, įsitikinkite, kad jis paženklintas ir registruotas Gyvūnų augintinių registre. Tai reiškia, kad jis atkeliavo iš legalių ir atsakingų veisėjų.

Dar viena naujovė – veisėjai turės pranešti Gyvūnų augintinių registrui visas patelių ir patinų kergimo, patelių dirbtinio apvaisinimo datas, kad būtų žinoma, ar šie gyvūnai ne per dažnai naudojami kergti. Registruojant kačių, šunų ir šeškų jauniklius reikės nurodyti jų motinos numerį, jei ji yra registruota.

Iš Europos Sąjungos perkeltus ir iš trečiųjų valstybių įvežtus gyvūnus augintinius registruos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritoriniai padaliniai.

Gyvūnų prieglaudoms veikti bus paprasčiau

Tikimasi, kad galimybe ženklinti gyvūnus savarankiškai labiausiai pasinaudos gyvūnų prieglaudos.

Iki šiol rasti pabėgę ir pasiklydę neženklinti augintiniai gyvūnų globos įstaigose buvo privalomai ženklinami ir registruojami Gyvūnų augintinių registre prieš jų grąžinimą ar perdavimą savininkams, tačiau tai padaryti galėjo tik veterinarai, o formalumai užtrukdavo ir kainuodavo.

Pirmieji augintinių ženklinimo kursai – jau netrukus

Pirmieji augintinių ženklinimo kursai vyks šį šeštadienį, spalio 2 d. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijoje Kaune (Tilžės g. 18) Centriniuose rūmuose, 2 a., dr. S. Jankausko auditorijoje. Pradžia – 8 val.

Kursų dalyviai bus supažindinti su augintinio ženklinimo procesu, gyvūnų gerovės reikalavimais ir apmokyti atlikti ženklinimo procedūrą, pateikti paženklinto augintinio duomenis Gyvūnų augintinių registrui.

Po mokymų dalyviai gaus mokymų baigimo pažymėjimą, kurį pateikę VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centrui kartu su asmens dokumentu ir konfidencialumo pasižadėjimu, gaus teisę  teikti paženklintų kačių, šunų ir šeškų duomenis Gyvūnų augintinių registrui. Kursai – mokami.

Norintys dalyvauti šiuose kursuose turėtų registruotis www.medas.lt.

Tikimasi, kad ir kitos mokslo bei studijų institucijos netrukus pradės organizuoti kačių, šunų ir šeškų ženklinimo bei jų duomenų teikimo Gyvūnų augintinių registrui mokymus.

 

Šaltinis : LR Žemės ūkio ministerija

Ženklinti augintinius galės ne tik veterinarijos gydytojai – rengiami specialūs mokymai