Po labai prasto 2018 m. svogūnų derliaus šiais metais svogūnų derlius vėl yra vidutinis, bet svogūnai yra didesni, geresnės kokybės. Šaldymo saugyklos Europoje jau užpildytos naujo derliaus svogūnais. Tai reiškia, kad į Europos rinką bus mažiau eksportuojama svogūnų iš Kinijos, Čilės ir kitų šalių, kurios praėjusiais metais pasinaudojo tuščia Europos rinka.

Po ekstremalaus praėjusių metų sezono, nepaisant sausų oro sąlygų, šių metų svogūnų derlius Olandijoje turėtų būti geras. Rugsėjo mėn. prognozės duomenimis, vidutinis svogūnų derlingumas buvo 59,6 t/ha, o tai net 44 proc. didesnis nei praėjusiais metais (41,4 t/ha).

Šį sezoną jau pradėti eksportuoti svogūnai į Braziliją. Pastaraisiais mėnesiais tapo aišku, kad yra regionų, kuriuose dėl ekstremalių oro sąlygų susidarė didelis vietinės gamybos svogūnų trūkumas, todėl anksčiau atsirado svogūnų eksporto poreikis į Rytų Europos šalis. Rugsėjo mėn. svogūnų kaina buvo 0,17–0,19 EUR/kg, todėl tiek augintojai, tiek prekybininkai turi galimybę gauti tam tikrą pelną. Kadangi šiemet derlius nuimamas geromis sąlygomis ir kaina konkurencinga, olandai tikisi atgauti savo eksporto pozicijas pasaulinėje rinkoje, nes dėl padidėjusio svogūnų derliaus ir ploto jų reikės realizuoti daugiau.

Belgijos rinkoje kol kas svogūnų paklausa nėra didelė, kainos mažesnės nei tikėtasi. Augintojams sezonas buvo sudėtingas, nes dėl sausų oro sąlygų išeikvota daug vandens laistymui, tačiau šios pastangos atsipirko ir prekybininkai tikisi, kad atsiras paklausa ir prasidės svogūnų eksportas.

Prancūzijoje didesnį svogūnų derlių padėjo užauginti laistymas. Derliaus nuėmimas pasibaigė rugsėjo mėn. Tikimasi, kad dėl geresnio derliaus pasiūla gali būti didesnė už paklausą ir kainos turėtų sumažėti, nes jas lemia ir svogūnų kainos kitose Europos šalyse.

Po nedidelio svogūnų derliaus praėjusiais metais, 2019 m. pirmą pusmetį Vokietijos svogūnų rinka buvo išskirtinai tuščia. Svogūnai buvo importuojami iš Italijos ir kitų šalių. Importuotojai teigia, kad jiems tai buvo geriausias sezonas per pastaruosius 30 metų. Šiemet svogūnų derlingumas šalyje yra vidutinis, todėl paklausą visiškai patenkina vietinė produkcija. Artimiausiomis savaitėmis baigus nuimti derlių turėtų paaiškėti, koks bus ateinantis sezonas.

Austrijoje svogūnų kainos kol kas išlieka stabilios. Už išvalytus ir surūšiuotus svogūnus rugsėjo mėn. buvo mokama 0,23–0,28 EUR/kg. Svogūnų pasiūla vidaus vartojimui yra didelė. Eksportuojama kol kas labai nedaug svogūnų.

Geras svogūnų derlius Europoje lėmė jų kainų sumažėjimą Ispanijoje. Dėl svogūnų trūkumo per praėjusį sezoną buvo neįprastai didelės kainos, tačiau nuo liepos mėn. jos pradėjo mažėti ir rugsėjo mėn. šalyje kainos buvo nedidelės. Augintojai tikisi, kad nuėmus derlių kainos pradės kilti.

Kai kuriuose Ispanijos regionuose gausiai lijo, todėl derliaus nuėmimas vėluoja, tačiau tikimasi, kad tai neatsilieps svogūnų derliaus kokybei.

Italijoje šiemet prognozuojamas didesnis svogūnų derlius nei 2018 m. Svogūnų kokybė gera ir rinkoje vyrauja vietinė produkcija. Rugsėjo mėn. už svogūnus augintojams buvo mokama 0,18–0,22 EUR/kg.

Graikijoje svogūnų derlius yra nuimamas du kartus per metus, balandžio ir rugpjūčio mėn. Svogūnai saugyklose laikomi visus metus, tačiau eksporto sezonas trunka nuo balandžio mėn. iki vasaros pabaigos. Šiemet svogūnų derlius yra geras, kainos aukštos, o paklausa išlieka stabili.

Indijoje svogūnų kainos šiemet yra didžiausios per pataruosius trejus metus. Praėjusiais metais svogūnų kaina buvo maža, todėl šiemet jų buvo pasėta mažesni plotai. Paklausa vidaus rinkoje išliko ta pati, todėl kaina padidėjo. Tai daro Indijos svogūnus mažiau patrauklius eksportui, kainų atžvilgiu konkuruojant su Kinija. Svogūnams pakenkė didelis kritulių kiekis ir potvyniai didžiausiame auginimo regione. Pagrindinės Indijos svogūnų eksporto rinkos yra Bangladešas, Šri Lanka, Malaizija ir kitos Azijos šalys. Į šias rinkas svogūnai iš Europos ir Amerikos neeksportuojami dėl per didelio atstumo.

Kinijos svogūnų rinka, palyginti su praėjusiais metais, pasikeitė. Pernai Olandijoje esant dideliam eksportui skirtų svogūnų trūkumui, jį buvo užpildę svogūnai iš Kinijos. Šį sezoną Kinijos svogūnų eksportas sumažėjo, bet išlieka panašus kaip ankstesniais metais. Šalyje taip pat buvo ir ekstremalių oro sąlygų.

Smarkiai išaugo raudonųjų svogūnų eksportas, nes dėl blogų gamtinių sąlygų labai sumažėjo jų derlius Indijoje. Dėl didelės jų paklausos kaina yra aukšta.

Jungtinėse Amerikos Valstijose gamtinės sąlygos buvo geros, svogūnų derlius nuimamas iki lapkričio mėn. vidurio ir turėtų būti panašus kaip ir praėjusiais metais. Svogūnų paklausa mažmeninėje prekyboje kol kas mažesnė. Didėjant svogūnų pasiūlai, atsiras eksporto galimybės. Svogūnai eksportuojami į Panamą, Gvatemalą, Hondūrą, Pietų Korėją, Honkongą. Kainos rugsėjo mėn. buvo geros, tačiau mažesnės nei prieš metus. Prognozuojama, kad didėjant pasiūlai, kainos dar mažės.

Prastas svogūnų derlius Europoje suteikia galimybių Čilės augintojams eksportuoti svogūnus į Europą. Derlius eksportui prasideda vasario pabaigoje ir trunka iki balandžio pabaigos. Čilės svogūnų rinkai įtakos turėjo geresnių sandėliavimo technologijų įdiegimas Europoje, dėl kurių sumažėjo eksportas. 2019 m. derlius padidėjo 7 proc. Svarbiausios Čilės eksporto rinkos yra Brazilija, Ispanija, Jungtinė Karalystė. Į šias šalis eksportuojama 80 proc. Čilėje išauginamų svogūnų.

Esant tokiai situacijai pasaulinėje rinkoje 2019 m. rugsėjo mėn., palyginti su 2018 m. atitinkamu laikotarpiu, Lietuvoje svogūnų supirkimo iš augintojų kaina buvo didesnė 13,8 proc. (0,33 EUR/kg), Lenkijoje – 33,3 proc. (0,28 EUR/kg). Tačiau Latvijoje ir Vokietijoje svogūnų supirkimo kainos jau buvo mažesnės atitinkamai 10 proc. (0,27 EUR/kg) ir 50 proc. (0,18 EUR/kg).

Šaltiniai: FreshPlaza, ŽŪIKVC (LŽŪMPRIS), LVAEI, ZSRIR
Parengė D. Reipienė, tel. (8 37) 39 74 49

Pasaulinė svogūnų rinka 2019 m. rudenį