Augalų apsaugos mašinų srityje vokiečių žemės ūkio technikos gamintojas „Lemken“, perėmęs firmas „Jakobi“ ir RTS, dirba apie 15 metų. Tarptautinėje žemės ir miško ūkio parodoje „Agritechnica 2019“ ši firma pristatė savo naują savaeigį pesticidų purkštuvą „Nova“, o dabar nori palikti šią sritį ir koncentruotis į mechaninę piktžolių kontrolę su firmos „Steketee“ produktais.

Tarptautinėje žemės ir miško ūkio parodoje Agritechnica 2019 firma Lemken prisistatė kaip profesionalių žemės dirbimo, sėjos, augalų apsaugos ir tręšimo mašinų gamintoja, o dabar atsisako visų rūšių pesticidų purkštuvų.

Apie tai komercijos direktorius Antony van der Ley sako: „Šioje srityje po daugiau nei 10 metų rinkoje mes nepasiekėme reikšmingo lygio. Įstatymų reikalavimai atskirose pardavimo rinkose didėja ir tampa vis įvairesni, todėl nėra Lemken lauko purkštuvo standarto, su kuriuo galėtume pasiekti pageidaujamas pardavimų apimtis, derindami savo kokybės reikalavimus ir skirtingus klientų norus“.

Atsisakiusi augalų apsaugos mašinų Lemken persiorientuoja. Kad galėtų įsitvirtinti kaip novatoriška rinkos lyderė, įmonė nori sustiprinti ir dar labiau išplėsti žemės dirbimo, sėjos ir pasėlių priežiūros produktų sritis. Ateityje pasėlių priežiūra turėtų sutelkti dėmesį į tvarius augalų apsaugos sprendimus (įskaitant neseniai pasipildžiusiomis mineralinių trąšų barstomosiomis). Todėl Lemken prieš dvejus metus perėmė tarpueilių kultivatorius gaminančią Nyderlandų firmą Steketee. Prisidėdama prie ekologiškesnių sprendimų mechaninę piktžolių kontrolę Lemken ketina naudoti kartu su tiksliu juostiniu arba taškiniu purškimu.

Anthony van der Ley pabrėžė, kad „Steketee gamina ne tik novatorišką pasėlių priežiūros techniką, bet siūlo ir intelektualiausią vaizdo kamerų technologiją. Mes norime susieti šias mašinas su mūsų skaitmeniniais sprendimais ir padaryti juos gebančius mokytis“.

Lauko purkštuvų gamykla Haren mieste (Emsland) išliks ir bus išplėsta. Ateityje ten bus surenkamos sėjamosios. Taip bus galima įmanoma patenkinti išaugusią paklausą šioje srityje ir sukurti erdvę kitiems planuojamiems mašinų modeliams tarp eilinių ir punktyrinių sėjamųjų. Atlaisvinti pajėgumai pagrindinėje gamykloje Alpėse turi būti naudojami žemės dirbimo padargams gaminti.Lemken nori ir toliau užtikrinti atsarginių dalių tiekimą ir purkštuvų priežiūrą. Iki metų pabaigos bus priimami ir išpildomi pesticidų purkštuvų pirkėjų užsakymai.

Dr. Remigijus Zinkevičius, ŽŪIKVC

Lemken nebegamins pesticidų purkštuvų