Bulvių, skirtų šviežias vartoti, iš Lietuvos augintojų didmeninės, mažmeninės prekybos ir kitose įmonėse 2023 m. liepos mėn., palyginti su 2022 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta net 88,96 proc. daugiau, t. y. 4 616,680 t. Perdirbti skirtų bulvių supirkta 41,75 proc. mažiau – 140,128 t.

Daržovių, skirtų vartoti šviežias, 2023 m. liepos  mėn., palyginti su 2022 m. liepos mėn., supirkta 4,22 proc. mažiau, t. y. 3 709,541 t. Pomidorų supirkimas sumažėjo 10,10 proc. (iki 538,356 t). Tačiau burokėlių supirkimas padidėjo 1,9 karto (iki 126,070 t), lapkotinių salierų – 46,64 proc. (iki 36,441 t), baltagūžių kopūstų 4,73 proc.(iki 882,987 t), česnakų – 4,01 proc. (iki 3,991 t), agurkų – 1,91 proc. (iki 1 747,049 t).

Nagrinėjamu laikotarpiu labai sumažėjo žalumyninių daržovių supirkimas: krapų – 2,62 karto (iki 5,599 t), lapinių petražolių – 43,86 proc. (iki 2,312 t), špinatų – 21,18 proc. (iki 5,687 t), svogūnų laiškų – 17,96 proc. (iki 32,509 t). Tik salotų buvo supirkta  11,48 proc. daugiau (190,180 t).

Pievagrybių, skirtų vartoti šviežius, 2023 m. liepos mėn., palyginti su 2022 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 17,47 proc. daugiau (211,397 t).

Braškių supirkimas nagrinėjamu laikotarpiu buvo didesnis 33,85 proc. ir sudarė 137,586 t. Šilauogių buvo supirkta 29,2299 t.

Perdirbimo įmonėse 2023 m. liepos mėn., palyginti su 2022 m. liepos mėn., daržovių supirkimas padidėjo 10,95 proc. (iki 932,606 t). Tai lėmė 16,14 proc. (iki 895,189 t) padidėjęs burokėlių supirkimas. Kitų daržovių supirkimas sumažėjo 46,37 proc. (iki 37,417 t). Buvo supirkti nedideli kiekiai baltagūžių kopūstų, morkų, svogūnų, salotų, krapų.

Juodųjų ir raudonųjų serbentų šiemet buvo supirkta 37,49 proc. mažiau (268,598 t).

Šaltinis ŽŪDC (LŽŪMPRIS)

2023 m. liepos mėn. Lietuvoje šviežiam vartojimui bulvių supirkta daugiau, o daržovių – mažiau