Praėjusią savaitę, kai Indija netikėtai paskelbė naują importo konkursą, pasaulinėje mineralinių trąšų rinkoje ženkliai padidėjo karbamido kainos. Tuo pat metu, kad sumažintų kylančias mineralinių trąšų kainas vidaus rinkoje, Kinija laikinai sustabdė karbamido eksportą,. Europoje karbamido kainos taip pat ženkliai didėjo, o kalcio amonio nitrato (KAN) ir karbamido-amonio salietros tirpalo (KAS) kainos vis dar išliko stabilios.

Indija nustebino pasaulinę mineralinių trąšų rinką, paskelbusi 800 000 – 1 000 000 tonų karbamido importo konkursą, kuris baigėsi šių metų rugsėjo 15 d. Analitikai ir prekybininkai manė, kad Indija dar neplanuoja naujo didelio kiekio pirkimo, nes turi dideles karbamido atsargas šalies viduje.
Dabar analitikai teigia, kad, pastaruoju metu sumažėjusios karbamido kainos paskatino indus iki 2023 m. pabaigos tolesnius pirkimus užsitikrinti labai palankia kaina. Kita vertus, Kinijos vyriausybė netikėtai sustabdė karbamido eksportą.
Tokio įsikišimo priežastis, matyt, buvo padidėjusios Kinijoje pagaminto karbamido kainos, kai visiškai neseniai Indijai konkurso būdu buvo parduota 1,1 mln. tonų.
Tačiau analitikai mano, kad kainų padidėjimas Kinijoje bus trumpalaikis, nes paprastai rugsėjo ir spalio mėn. paklausa Kinijos rinkoje būna nedidelė. Todėl Kinijos dalyvavimas Indijos konkurse, greičiausiai, bus nedidelis.

Kinija įšaldo eksportą ir didina kainas

Apie pusę milijono tonų karbamido bus sulaikyta Kinijos uostuose po to, kai Kinija, dėl padidėjusių kainų, apribojo pagrindinių mineralinių trąšų eksportą, agentūrai “Reuters” sakė analitikas ir Indijos bendrovės atstovas.
Kaip didžiausia pasaulyje karbamido gamintoja, Kinija aprūpina azotinėmis mineralinėmis trąšomis apie trečdalį pasaulinės rinkos.
Po naujojo Indijos konkurso ir Kinijos eksporto įšaldymo karbamido kainos pasaulinėje rinkoje ženkliai išaugo. Antrąją rugsėjo mėn. savaitę karbamidas Vidurio Rytuose buvo pakraunamas po 402 JAV dolerius už toną. Tai yra maždaug 50 JAV dolerių daugiau nei rugsėjo pradžioje, bet 20 USD mažiau negu pirmąją šio mėnesio savaitę.
Kainų pokyčiai JAV eksporto uostuose yra panašūs. Rugsėjo mėn. karbamidas ten pakraunamas po 407 USD. Tai yra net 60 USD daugiau nei mėnesio pradžioje.
Egipto eksporto uostuose antrąją rugsėjo mėn. savaitę karbamidas kainavo 427 USD už toną. Tai taip pat 65 USD daugiau nei mėnesio pradžioje, tačiau 20 USD mažiau nei pirmą rugsėjo mėn. savaitę.

Vokietijoje karbamidas ženkliai brangesnis

Analitikai teigia, kad amonio nitrato kainos Europoje ir pasaulinėje rinkoje didėjo kartu su karbamido kainomis, o po vasaros atostogų Europos rinkoje šia preke prekiaujama vėl intensyviau. Iki 250 USD už toną (20 USD už toną daugiau) antrąją rugsėjo mėn. savaitę padidėjo ir rusiško amonio nitrato kainos Baltijos uostuose.
Vokietijos importo uostuose karbamido kainos antrąją rugsėjo mėn. savaitę padidėjo beveik iki 510 EUR už toną. Palyginti su pirmąja rugsėjo mėn. savaite, tai yra apie 45 EUR daugiau. Tuo tarpu kalcio amonio nitrato (KAN) kainos beveik nepakito ir siekė apie 360 EUR už toną.
Skystų mineralinių trąšų kaina antrąją rugsėjo mėn. savaitę Vokietijoje taip pat nepakito. Karbamido-amonio salietros tirpalas (KAS) Vokietijos importo uostuose kainavo apie 312 EUR už toną. Už vieną kalio chlorido toną prekybininkai antrąją rugsėjo mėn. savaitę prašė apie 330 EUR.
Pagrindinė Vokietijos ūkininkų fosforo trąša diamofosas (DAP) antrąją rugsėjo mėn. savaitę importo uostuose kainavo apie 580 EUR už toną, t. y. tiek pat, kiek ir pirmąją savaitę.

Šaltinis: Olaf Zinke, Agrarheute

Šaltinis: Olaf Zinke, Agrarheute

Šaltinis: Olaf Zinke, Agrarheute

Šaltinis – ŽŪDC (LŽŪMPRIS)
Naudojant ŽŪDC (LŽŪMPRIS) duomenis, būtina nurodyti šaltinį

Indijos ir Kinijos veiksmai ženkliai padidino karbamido kainą