2024 m. sausio mėn. pirmoje pusėje karbamido kainos pasaulinėje rinkoje didėjo, o kalcio amonio nitrato (KAN) ir amonio nitrato mažėjo. Fosforo ir kalio trąšų kainos taip pat mažėjo. Mineralinių trąšų paklausa žemės ūkio sektoriuje išlieka labai maža.

2024 metų pradžioje situacija mineralinių trąšų rinkoje nesikeičia. Nepaisant kainų pokyčių į vieną ar kitą pusę, žemdirbiai mineralinių trąšų beveik neperka. Vokietijos Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės ūkio rūmai praneša, kad „šiuo metu mineralinių trąšų paklausa žemės ūkio sektoriuje yra maža ir tikėtina, kad ji turėtų padidėti tik prasidėjus tręšimo sezonui.“ Iš šios šalies pietvakarių gaunama pranešimų, kad šiek tiek didėja išankstiniai pirkimai artėjančiam sezonui, tačiau daugelis žemdirbių vis dar laukia. „Dėl drėgnų orų sumažėjusi paklausa ir toliau įtakoja kalcio amonio nitrato ir amonio nitrato kainas Vakarų Europoje“, praneša mineralinių trąšų prekybininkai.
Pasak analitikų, karbamido kainos pasaulinėje rinkoje pastaruoju metu šiek tiek pakilo, tačiau, palyginti su kitų azotinių trąšų kainomis, jos vis dar yra labai mažos. Prekybininkai teigia, kad dėl šios priežasties pastaruoju metu, nepaisant padidėjusios kainos, augo karbamido, o ne kalcio amonio nitrato ir amonio salietros, paklausa. Egipto karbamido, kuris daugiausia eksportuojamas į Europą, kaina sausio mėn. padidėjo apie 30 USD iki 360 USD už toną. Šiuo metu egiptiečiai už vasario mėn. siuntas prašo šiek tiek daugiau nei 370 USD už toną. Prekybininkai praneša, kad kainos auga trumpuoju laikotarpiu dėl šiek tiek didesnės paklausos Europoje. Toks kainų padidėjimas taip pat gali būti ženklas, kad karbamido kainos pasaulyje stabilizuojasi. Tačiau jokios garantijos nėra.
Pasak analitikų, didėjančios karbamido kainos šiuo sezono metu yra įprastas reiškinys, o praėjusių metų gruodžio mėn. mažėjusios kainos nukrypsta nuo daugiamečių tendencijų. Karbamido kainos labai nežymiai kyla ir Europos importo uostuose.
Šiuo metu vietos prekybininkų pardavimo kainos dar neatspindi pasaulinio jų padidėjimo, nes uostuose vis dar yra daug karbamido atsargų, kurios veikia kaip kainų buferis, ypač atsižvelgiant į tai, kad žemės ūkio sektoriaus paklausa yra labai nedidelė.
Didesnis karbamido kainų padidėjimas tikėtinas tik gerokai sumažėjus jo atsargoms arba padidėjus paklausai. Tačiau tam nėra jokių požymių. Kalcio amonio nitrato ir amonio nitrato atveju amoniako kainą mažina ne tik tokia pat labai silpna paklausa, bet ir labai sumažėjusios dujų kainos.
Karbamido kainos Vokietijos rinkoje taip pat šiek tiek padidėjo. Tačiau trąšų perkama labai mažai. Šiuo metu karbamido rinkos kainos Vokietijos importo uostuose yra šiek tiek mažesnės nei 435 EUR už toną, t. y. 7 EUR daugiau negu praėjusią savaitę ir panašios kaip mėnesio pradžioje.
Tuo tarpu už kalcio amonio nitrato (KAN) toną Vokietijos importo uostuose prekybininkai šią savaitę prašo šiek tiek mažiau nei 311 EUR, t. y. 10 EUR mažiau negu praėjusią savaitę ir 35 EUR mažiau negu gruodžio pabaigoje.
Karbamido-amonio salietros (KAS) tirpalo kaina, palyginti su praėjusia savaite, nepasikeitė ir siekė apie 320 EUR už toną, t. y., 5 EUR daugiau negu gruodžio pabaigoje.
Už Vokietijos ūkininkams svarbiausias fosforo trąšas diamofosą (DAP) importo uostuose šią savaitę reikia mokėti apie 630 EUR už toną arba 10 EUR mažiau negu praėjusią savaitę.
Mažėjimo tendencija pastebima ir kalio trąšų rinkoje, nes auginimo sąlygos žemės ūkio augalams išlieka nepalankios. Tai reiškia, kad kalio trąšų paklausa taip pat yra labai maža ir daugelis žemdirbių nepirks jų dabartinėmis kainomis. Vokietijos importo uostuose šią savaitę už kalio chlorido trąšų toną buvo prašoma 330 EUR arba 5 EUR mažiau negu praėjusią savaitę.

 

Mineralinių trąšų rinkoje sąstingis