Bulvių, skirtų šviežias vartoti, iš Lietuvos augintojų didmeninės ir mažmeninės prekybos ir kitose įmonėse 2021 m. vasario mėn., palyginti su 2020 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 40,47 proc. (1 239,936 t) daugiau, t. y. 4 303,865 t. Perdirbti skirtų bulvių supirkta 9,00 proc. (53,408 t) mažiau – 540,324 t. Bulvių supirkimas perdirbimui dar buvo mažesnis dėl karantino nedirbant visuomeninio maitinimo įstaigoms, bet sumažėjimas jau nebuvo toks didelis kaip ankstesniais mėnesiais. Tačiau bulvių supirkimas šviežiam vartojimui vasario mėn. mažmeninės prekybos įmonėse padidėjo 2,28 karto, įvairiose kitose įmonėse – 2,43 karto, o didmeninės prekybos įmonėse – sumažėjo 36,07 proc.
Daržovių, skirtų vartoti šviežias, 2021 m. vasario mėn., palyginti su 2020 m. vasario mėn., supirkta 3,71 proc. mažiau, t. y. 3 940,873 t. Salotų supirkimas sumažėjo 38,29 proc. (iki 27,231 t), raudongūžių kopūstų – 20,99 proc. (iki 24,734 t), burokėlių – 19,86 proc. (iki 263,241 t), svogūnų laiškų – 12,00 proc. (iki 25,963 t), morkų – 7,70 proc. (iki 1 246,978 t), baltagūžių kopūstų – 5,37 proc. (iki 968,657 t), svogūnų – 4,28 proc. (iki 968,057 t).
Tačiau česnakų supirkimas padidėjo 3,23 karto (iki 4,479 t). Tam įtakos turėjo net 32,78 proc. 2020 m. padidėjęs česnakų plotas, todėl jų atsargų užteko ilgiau. Agurkų supirkimas taip pat padidėjo 44,26 proc. (iki 359,035 t), nes šiemet trumpavaisių agurkų derlius prasidėjo vasario pabaigoje, t. y. apie tris savaites anksčiau nei 2020 m.
Pievagrybių, skirtų vartoti šviežius, 2021 m. vasario mėn., palyginti su 2020 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 21,90 proc. daugiau (194,744 t).
Obuolių supirkimas padidėjo 3,69 karto (iki 881,912 t). Tam įtakos turėjo geras praėjusių metų obuolių derlius.
Perdirbimo įmonėse 2021 m. vasario mėn., palyginti su 2020 m. vasario mėn., daržovių supirkimas sumažėjo 4,43 proc. (iki 2 487,553 t). Tai lėmė 8,18 proc. (iki 2 215,359 t) sumažėjęs burokėlių supirkimas. Tačiau kitų daržovių supirkimas perdirbimui šiuo laikotarpiu padidėjo: baltagūžių kopūstų – 80,74 proc. (iki 56,224 t), svogūnų – 64,77 proc. (iki 110,353 t), morkų – 15,07 proc. (iki 105,080 t).

Šaltinis: ŽŪIKVC (LŽŪMPRIS)

2021 m. vasario mėn. Lietuvoje bulvių ir obuolių supirkimas šviežiam vartojimui labai padidėjo, o daržovių – sumažėjo