Pasaulinė obuolių ir kriaušių asociacija (toliau – WAPA) „Prognosfruit“ konferencijos metu paskelbė, kad 2018 m. obuolių derlius ES šalyse gali sudaryti 12,6 mln. t ir būtų 36 proc. didesnis derlius nei praėjusiais metais bei 3 proc. didesnis nes pastarųjų penkerių metų vidurkis. Toks obuolių derlius būtų didžiausias per paskutinius 10 metų.
Praėjusiais metais obuolių derlius ES šalyse buvo sumažėjęs iki rekordinio minimumo ir sudarė 9,251 mln. t, nes derliui pakenkė labai vėlyvos šalnos balandžio mėn. pabaigojr ir gegužės mėn. pradžioje. Šiemet gamtinės sąlygos obuolių derliui palankios, nes žiema buvo gana švelni, šalnų pavasario antroje pusėje nebuvo, o dėl krušos nuostoliai minimalūs.
Analitikai pastebi, kad obuolių pasiūla rugpjūčio mėn. viduryje Europos rinkoje buvo nedidelė, nes praėjusių metų obuolių atsargos vietiniuose ūkiuose jau pasibaigusios, o importuotos produkcijos rinkoje buvo nedaug. Todėl ES šalių obuolių augintojai gali tikėtis neblogų obuolių kainų sezono pradžioje.
Tačiau taip pat pažymima, kad daugelis Europos šalių šiemet nukentėjo nuo karščio ir sausros, o tai gali neigiamai atsiliepti obuolių dydžiui ir bendram derliui. Todėl pateiktos obuolių derliaus prognozės artimiausiu laiku gali būti peržiūrėtos, atsižvelgiant į buvusias oro sąlygas.

Šaltinis: WAPA
Parengė D. Reipienė, tel. (8 37) 39 74 49

2018-08-23 Europos Sąjungos šalyse 2018 m. prognozuojamas rekordinis obuolių derlius