Žemės dirbimo padargus, sėjamąsias ir purkštuvus gaminanti vokiečių firma LEMKEN 2018 m. pasiekė 380 mln. Eur apyvartą. Tai yra 6 proc. daugiau negu 2017 m. Eksporto dalis beveik nepakito ir sudarė 77 proc. Nors praėjusiais metais augo visų firmos LEMKEN gaminamų žemės ūkio mašinų pardavimai, tačiau labiausiai didėjo plūgų ir lėkštinių akėčių paklausa. Panašiai augo ir sėjamųjų bei skutikų pardavimai.
Vokietija išliko svarbiausia rinka firmos LEMKEN gaminamoms žemės ūkio mašinoms. Šioje šalyje 2018 m. apyvarta padidėjo 8 proc. Po daugelio sąstingio metų vėl ženkliai išaugo apyvarta Prancūzijoje. Geri rezultatai pasiekti Beneliukso šalyse, Ispanijoje, Italijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Dviženkliais skaičiais firmos LEMKEN produkcijos pardavimai išaugo ir Kanados bei JAV rinkose. Po šešerių metų labai sėkmingai ėmė dirbti firmos LEMKEN dukterinė įmonė Indijoje. Per 2018 m. dviejų ir trijų korpusų plūgų pardavimai išaugo du kartus. Labai geri rezultatai pasiekti ir Ukrainoje. Nors buvo įgyvendinti ne visi planai, Rusija 2018 m. buvo antra pagal dydį eksporto rinka firmos LEMKEN gaminamoms žemės ūkio mašinoms. Gerokai apyvarta padidėjo ir naujoje Japonijos rinkoje. Kuriama firmos LEMKEN atstovų struktūra Australijoje.
Gaminamus produktus papildė tarpueilių kultivatoriai, nes 2018 m. viduryje firma LEMKEN perėmė firmą Steketee iš Nyderlandų. Mechaninei piktžolių kontrolei siūlomi iki 12 m darbinio pločio tarpueilių kultivatoriai, aprūpinti moderniomis vaizdo kameromis. Šiuos išmanius padargus gali naudoti ne tik lauko daržovių, bet ir javų augintojai. Ateityje, kad augalų apsaugos produktai būtų paskleidžiami tiksliau ir taupiau, modernias vaizdo kameras planuojama pritaikyti ir firmos LEMKEN gaminamiems lauko purkštuvams. Ši sritis apima ir vadinamąsias LEMKEN oro prognozavimo stoteles, teikiančias rekomendacijas veiksmingai augalų apsaugai dienos tikslumu.
Pastaruoju metu firma LEMKEN į gamybinės bazės plėtrą ir modernizavimą investavo apie 8,5 mln. Eur. 2018 m. pabaigoje firmos LEMKEN įmonėse iš viso dirbo 1 635 darbuotojai arba 165 daugiau negu 2017 m. 49 darbuotojai atėjo iš firmos Steketee, o kiti buvo priimti papildomai. Labai išaugo ir gamybinių pajėgumų panaudojimas firmos LEMKEN dukterinėje įmonėje Indijoje.

Remigijus Zinkevičius, ŽŪIKVC

Firma LEMKEN žemės dirbimo padargų pardavė daugiau