Dėl sausos, karštos vasaros Europoje buvo gautas daug mažesnis svogūnų derlius. JAV vasaros pabaigoje lietus taip pat sumažino svogūnų derlių. Dėl šių priežasčių pasaulyje didėja svogūnų kainos ir atsiranda naujų prekybos krypčių. Pavyzdžiui, Kinija eksportuoja svogūnus  į Europą, Kirgizija taip pat bando užimti dalį šios rinkos.

Olandijoje  šį svogūnų sezoną galima vadinti ekstremaliu dėl mažo derliaus ir didelių kainų. Olandijos svogūnų eksportuotojams tai yra puikūs metai. Turimos svogūnų atsargos yra gerokai mažesnės. Dėl didelės olandų svogūnų kainos ir mažesnio derliaus Europoje (1,2 mln. t mažiau) šiuo metu rinkoje yra svogūnai iš Kinijos. Naujosios Zelandijos, Čilės, Argentinos, Pietų Afrikos ir Egipto svogūnai taip pat netrukus pasieks Europos rinką, kad kompensuotų čia atsiradusį trūkumą.

Italijos augintojai naudojasi gera svogūnų paklausa rinkoje.  Derlius Italijoje buvo panašus  į ankstesnių metų svogūnų derlių ir tai suteikė pranašumą augintojams. Geros kokybės geltonųjų svogūnų kainos prasideda nuo 0,25 EUR/kg, raudonųjų – nuo  0,30 EUR/kg. Sausio mėn. jau pradėta importuoti svogūnus iš Prancūzijos ir Austrijos. Didelių pokyčių ateinančiam sezonui šalyje nesitikima, nes kol kas sėklų prekiautojai nepastebėjo pardavimų padidėjimo.

Vokietijoje prekiautojai sako, kad tikriausiai vis dar turės šalyje išaugintų svogūnų iki kovo mėn. vidurio. Vėliau jie bus importuojami iš Olandijos, o nuo balandžio vidurio – iš Naujosios Zelandijos ir bus rinkoje iki naujo derliaus pradžios. Iki vasario mėnesio pradžios sandėliuojamų svogūnų būklė išliko gera. Svogūnų kaina buvo 0,48 EUR/kg.

Prancūzijoje, nepaisant dėl sauso oro vyraujančių mažo dydžio svogūnų, jų kokybė yra gera. Didžiausia problema susijusi su turimais kiekiais. Šiais metais pasiūla yra mažesnė nei paklausa, tačiau kainos yra geros ir turi tendenciją augti. Skirtingai nei praėjusiais metais, kai kaina buvo 0,15 EUR/kg, dabar ji siekia 0,35 EUR/kg. Prekybininkai reguliariai gauna užklausas iš kitų šalių, tačiau jiems sunku patenkinti svogūnų poreikį. Tarptautinė svogūnų paklausa yra didesnė dėl jų trūkumo Olandijoje.

Ispanijoje svogūnų derlius 2018 m. buvo netgi didesnis nei 2016–2017 m. dėl palankios, švelnios, be didelių karščio bangų temperatūros. Dėl didelio svogūnų dydžio, aukštos kokybės bei jų trūkumo kitose šalyse Ispanijoje svogūnų paklausa yra gana didelė. Tai lemia jų aukštą kainą – net iki 0,40 EUR/kg svogūnų iš sandėlio. Augintojai ir prekybininkai teigia, kad tai – vienas geriausių sezonų. Ispanijoje svogūnų paklausa yra tokia didelė, kad prekybininkai, norėdami ją patenkinti, jau pradėjo importuoti svogūnus iš Naujosios Zelandijos, Pietų Amerikos ir Pietų Afrikos. Ispanų eksportuotojai yra šiek tiek susirūpinę dėl Senegalo sienos uždarymo olandų svogūnams, nes Senegalas yra svarbi jų rinka. Esant tokioms aplinkybėms, Ispanijos prekiautojai baiminasi, kad kitą sezoną Europoje svogūnų rinka bus nepastovi. Atsižvelgiant į šių metų rezultatus tikimasi, kad jų plotai bus padidinti. Ankstyvųjų svogūnų plotai jau yra apie 10 proc. didesni nei pernai.

Kinijos svogūnų rinka 2019 m. pradžioje yra labai gera. Atsižvelgiant į problemas Europoje (kurias sukėlė daug mažesnis svogūnų derlius), 2018 m. antrąjį metų pusmetį Kinijos svogūnų paklausa gerokai padidėjo. Šiuo metu iš Kinijos į Europą jų daug eksportuojama, tačiau ir Pietryčių Azija vis dar yra svarbi rinka Kinijos svogūnams. Populiariausi Europoje yra geltonieji svogūnai. Raudonųjų svogūnų paklausa yra mažesnė, nes jie eksportuojami į Europą iš Indijos. Svogūnų kainos taip pat šiuo metu yra didesnės nei prieš metus. Kainos pakilo ne tik dėl didėjančios paklausos, bet ir dėl to, kad laivybos išlaidos tapo didesnės.

Kirgizijos augintojai ieško naujos rinkos svogūnams, nes Kazachstanas ir Rusija padidino išauginamų svogūnų kiekį. Pastaraisiais metais Kirgizijos svogūnai užėmė gerą poziciją šiose rinkose, todėl šios šalies eksportuotojai įžvelgia galimybes Europoje.

Esant tokiai situacijai pasaulinėje rinkoje vasario mėn. pirmoje pusėje, palyginti su 2018 m. atitinkamu laikotarpiu, Lietuvoje svogūnų supirkimo iš augintojų kaina buvo didesnė 2,6 karto (0,42 EUR/kg), Latvijoje – 2,3 karto (0,37 EUR/kg), Lenkijoje – 2,9 karto (0,46 EUR/kg).

Šaltiniai: FreshPlaza, ŽŪIKVC (LŽŪMPRIS), LVAEI, ZSRIR

Parengė D. Reipienė, tel. (8 37) 39 74 49

Pasaulinė svogūnų rinka