Bulvių, skirtų vartoti šviežias, iš Lietuvos augintojų didmeninės ir mažmeninės prekybos ir kitose įmonėse 2019 m. gegužės mėn., palyginti su 2018 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 2,32 karto mažiau, t. y. 1 702,868 t. Perdirbti skirtų bulvių supirkta 2,37 karto mažiau – 227,685 t.
Daržovių, skirtų vartoti šviežias, 2019 m. gegužės mėn., palyginti su 2018 m. gegužės mėn., supirkta 12,41 proc. mažiau, t. y. 4 154,656 t. Špinatų supirkimas sumažėjo 31,59 proc. (iki 1,152 t), burokėlių – 26,51 proc. (iki 267,634 t), salotų – 25,13 proc. (iki 80,995 t), pomidorų – 14,73 proc. (iki 886,761 t). Labai mažai buvo supirkta baltagūžių kopūstų ir svogūnų, nes šiemet anksti pasibaigė jų atsargos. Tačiau krapų buvo supirkta 44,53 proc. daugiau (2,285 t), morkų – 18,31 proc. daugiau (177,666 t), agurkų – 9,68 proc. daugiau (2 551,430 t), svogūnų laiškų – 9,20 proc. daugiau (47,012 t).
Pievagrybių, skirtų vartoti šviežius, 2019 m. gegužės mėn., palyginti su 2018 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 3,80 proc. mažiau (158,629 t).
Obuolių, skirtų vartoti šviežius, supirkimas padidėjo 4,3 karto (iki 820,229 t), nes dėl didelio praėjusių metų derliaus jų atsargų užteko iki gegužės mėn. pabaigos.
Perdirbimo įmonėse 2019 m. gegužės mėn., palyginti su 2018 m. gegužės mėn., daržovių supirkimas sumažėjo 22,42 proc. (iki 1 278,960 t). Morkų supirkimas sumažėjo 4,45 karto (iki 6,580 t), kitų daržovių (salotų, špinatų ir kt.) – 39,48 proc. (iki 49,458 t), burokėlių – 19,81 proc. (iki 1 187,553 t), svogūnų – 18,93 proc. (iki 35,369 t).

Šaltinis: ŽŪIKVC (LŽŪMPRIS)
Parengė D. Reipienė, tel. (8 37) 39 74 49

2019 m. gegužės mėn. Lietuvoje šviežiam vartojimui ir perdirbimui bulvių ir daržovių buvo supirkta mažiau