Bulvių, skirtų šviežias vartoti, iš Lietuvos augintojų didmeninės ir mažmeninės prekybos ir kitose įmonėse 2019 m. liepos mėn., palyginti su 2018 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 7,25 proc. mažiau, t. y. 3 817,138 t. Perdirbti skirtų bulvių supirkta 8,64 proc. daugiau – 531,911 t.

Daržovių, skirtų šviežias vartoti, 2019 m. liepos mėn., palyginti su 2018 m. liepos mėn., supirkta 23,73 proc. mažiau, t. y. 4 263,867 t. Lauko daržovių derlius šiemet prasidėjo vėliau, todėl jų supirkimas buvo mažesnis: svogūnų – 10,25 karto (16,148 t), morkų – 42,85 proc. (130,716 t), burokėlių – 37,05 proc.(115,667 t), cukinijų – 34,17 proc. (69,173 t), baltagūžių kopūstų – 14,49 proc. (1 071,511 t). Agurkų ir pomidorų supirkimas sumažėjo, atitinkamai 17,44 proc. (iki 1 639,500 t) ir 29,33 proc. (iki 1 010,970 t). Šiltnamiuose auginamų agurkų deklaruoti plotai šiemet sumažėjo 9,14 proc., pomidorų – 19,47 proc. Tik lapkotinių salierų šiemet buvo supirkta 7,54 proc. daugiau (29,722 t).

Nagrinėjamu laikotarpiu  žalumyninių daržovių supirkimas kito įvairiai: špinatų ir lapinių petražolių padidėjo, atitinkamai 4,37 karto (iki 10,036 t) ir 2,3 karto (iki 7,822 t), nes praėjusiais metais jų buvo supirkta labai mažai. Tačiau salotų buvo supirkta 20,71 proc. mažiau (109,616 t), svogūnų laiškų –  14,49 proc. mažiau (29,298 t), krapų – 11,34 proc. mažiau (8,229 t).

Pievagrybių, skirtų šviežius vartoti, 2019 m. liepos mėn., palyginti su 2018 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 10,94 proc. mažiau (183,903 t).

Braškių supirkimas šiemet buvo 54,62 proc. didesnis ir sudarė 49,481 t.

Perdirbimo įmonėse 2019 m. liepos mėn., palyginti su 2018 m. liepos mėn., daržovių supirkimas padidėjo 26,32 proc. (iki 1 273,528 t). ). Tai lėmė 46,16 proc. (iki 998,513 t) padidėjęs burokėlių supirkimas, kuris nuolat didėja dėl augančios jų paklausos. Tačiau kitų daržovių supirkimas perdirbimui, dėl anksčiau minėtų priežasčių, šiuo laikotarpiu sumažėjo: svogūnų – 2,94 karto (iki 6,637 t), morkų – 1,95 karto (iki 16,853 t), agurkų – 35,19 proc. (iki 22,112 t), kitų daržovių (kopūstų, salotų lapkotinių salierų, krapų ir kt.) – 3,79 proc. (iki 229,413 t).

Uogų, skirtų perdirbti, supirkimas sumažėjo 3,58 karto (iki 250,194 t). Juodųjų serbentų buvo supirkta 4,13 karto mažiau (186,518 t). Uogų derlius šiemet labai nukentėjo nuo pavasarinių šalnų.

.

Šaltinis: ŽŪIKVC (LŽŪMPRIS)

Parengė D. Reipienė, tel. (8 37) 39 74 49

2019 m. liepos mėn. Lietuvoje šviežiam vartojimui bulvių ir daržovių buvo supirkta mažiau, o perdirbimui – daugiau