Ekologiško žalio natūralaus riebumo pieno supirkimo kiekis 2019 m. rugsėjo mėn., palyginti su rugpjūčio mėn., sumažėjo, o kaina padidėjo. Šių metų rugsėjo mėn. iš Lietuvos pieno gamintojų buvo supirkta 3,178 tūkst. t ekologiško pieno. Jis sudarė 2,58 proc. viso supirkto žalio natūralaus riebumo pieno Lietuvoje. Ekologiško žalio natūralaus riebumo pieno supirkimo kaina analizuojamu laikotarpiu buvo 25,47 proc. didesnė nei įprastinio pieno. Ekologišką pieną 2019 m. rugsėjo mėn. pirko 6 sertifikuotos ekologiško pieno supirkimo ir perdirbimo įmonės. Šių metų rugsėjo mėn. sertifikuotos įmonės didesnį žalio ekologiško pieno kiekį įsivežė iš kitų ES šalių negu jo išvežė iš Lietuvos.

Ekologiškos grietinės gamyba 2019 m. rugsėjo mėn., palyginti su praėjusių metų rugsėjo mėn., padidėjo 12,89 proc., varškės – 14,19 proc., aromatizuoto jogurto – 18,76 proc., jogurto be priedų – 22,91 proc., rūgpienio ir kitų rūgščiųjų gėrimų – 27,47 proc., geriamojo pieno – 28,09 proc., o ekologiškų šviežių (nebrandintų ir nekonservuotų) sūrių – sumažėjo 46,82 proc. Šių metų rugsėjo mėn. ekologiškas jogurtas be priedų sudarė 51,88 proc. viso pagaminto Lietuvos pieno perdirbimo įmonėse jogurto be priedų, aromatizuotas jogurtas – 15,36 proc., geriamasis pienas – 4,13 proc., varškė – 3,18 proc, sviestas – 2,11 proc., rūgpienis ir kiti rūgštieji gėrimai – 0,98 proc., grietinė – 0,92 proc., švieži (nebrandinti ir nekonservuoti) sūriai – 0,37 proc. Daugiausia ekologiškų pieno gaminių 2019 m. rugsėjo mėn. buvo parduota vidaus rinkoje: geriamojo pieno – 86,64 proc., aromatizuoto jogurto – 87,72 proc., grietinės – 93,06 proc., jogurto be priedų – 99,74 proc., rūgpienio ir kitų rūgščiųjų gėrimų – 99,98 proc., varškės – 99,99 proc., o ekologiškas sviestas ir švieži (nebrandinti ir nekonservuoti) sūriai buvo parduoti tik Lietuvoje. Sertifikuotose ekologiško pieno perdirbimo įmonėse ekologiško rūgpienio ir kitų rūgščiųjų gėrimų pardavimo Lietuvoje kaina šių metų rugsėjo mėn., palyginti su 2018 m. rugsėjo mėn., padidėjo 17,75 proc., grietinės – 6,10 proc., aromatizuoto jogurto – 2,28 proc., o šviežių (nebrandintų ir nekonservuotų) sūrių – sumažėjo 0,25 proc., varškės – 0,70 proc., geriamojo pieno – 3,59 proc., jogurto be priedų – 5,31 proc., sviesto – 44,09 proc.

Ekologiško jogurto be priedų kaina Lietuvos prekybos tinklų parduotuvėse 2019 m. rugsėjo mėn., palyginti su 2018 m. rugsėjo mėn., padidėjo 6,03 proc., grietinės (25 proc. riebumo) – 3,87 proc., aromatizuoto jogurto – 3,65 proc., varškės (9 proc. riebumo) – 1,11 proc., fermentinio sūrio – 0,15 proc., o varškės sūrio (13 proc. riebumo) kaina sumažėjo 0,26 proc., geriamojo pieno (2,5 proc. riebumo) – 2,07 proc.

Šaltinis: ŽŪIKVC (LŽŪMPRIS)
Parengė G. Garliauskienė, tel. (8 37) 39 70 72

Ekologiško pieno gaminių gamyba 2019 m. rugsėjo mėn. padidėjo