2019 m. IV ketvirtį iš Lietuvos pieno gamintojų buvo supirkta 11,635 tūkst. t ekologiško pieno. Tai yra 1,11 proc. mažiau nei 2018 m. IV ketvirtį. Jis analizuojamu laikotarpiu sudarė 2,66 proc. viso supirkto žalio natūralaus riebumo pieno Lietuvoje. Ekologiško žalio natūralaus riebumo pieno supirkimo kaina 2019 m. IV ketvirtį buvo 24,36 proc. didesnė nei įprastinio pieno ir sudarė 362,24 EUR/t. Praėjusių metų IV ketvirtį, palyginti su 2018 m. IV ketvirčiu, ekologiško žalio natūralaus riebumo pieno supirkimo kaina sumažėjo 5,59 proc. Analizuojamu laikotarpiu sertifikuotos įmonės didesnį žalio ekologiško pieno kiekį įsivežė iš kitų ES šalių negu jo išvežė iš Lietuvos.

Ekologiško jogurto be priedų gamyba 2019 m. IV ketvirtį, palyginti su 2018 m. IV ketvirčiu, padidėjo 17,33 proc., geriamojo pieno – 10,69 proc., rūgpienio ir kitų rūgščiųjų gėrimų – 10,34 proc., aromatizuoto jogurto – 10,28 proc., grietinės – 10,16 proc., varškės – 5,95 proc., o šviežių (nebrandintų ir nekonservuotų) sūrių – sumažėjo 53,43 proc. Daugiausia ekologiškų pieno produktų praėjusių metų IV ketvirtį buvo parduota vidaus rinkoje: geriamojo pieno – 88,36 proc., grietinės – 89,15 proc., aromatizuoto jogurto – 89,80 proc., jogurto be priedų – 99,57 proc., šviežių (nebrandintų ir nekonservuotų) sūrių – 99,64 proc., varškės – 99,92 proc., rūgpienio ir kitų rūgščiųjų gėrimų – 99,96 proc., o sviestas ir grietinėlė buvo parduoti tik Lietuvoje. Sertifikuotose ekologiško pieno perdirbimo įmonėse ekologiško sviesto pardavimo Lietuvoje kaina 2019 m. IV ketvirtį, palyginti su 2018 m. IV ketvirčiu, sumažėjo 45,56 proc., jogurto be priedų – 3,62 proc., geriamojo pieno – 0,64 proc., varškės – 0,28 proc., o aromatizuoto jogurto – padidėjo 2,02 proc., šviežių sūrių – 3,51 proc., grietinės – 8,54 proc., rūgpienio ir kitų rūgščiųjų gėrimų – 17,95 proc.

Ekologiškos grietinės (25 proc. riebumo) kaina Lietuvos prekybos tinklų parduotuvėse 2019 m. IV ketvirtį, palyginti su 2018 m. IV ketvirčiu, padidėjo 3,56 proc., aromatizuoto jogurto – 2,16 proc., varškės (9 proc. riebumo) – 1,92 proc., varškės sūrio (13 proc. riebumo) – 0,67 proc., o geriamojo pieno (2,5 proc. riebumo) kaina sumažėjo 0,56 proc., jogurto be priedų – 1,22 proc.

Šaltinis: ŽŪIKVC (LŽŪMPRIS)
Parengė G. Garliauskienė, tel. (8 37) 39 70 72

Ekologiško pieno gaminių gamyba 2019 m. IV ketvirtį padidėjo