Šiaurės Vakarų Europos bulvių augintojų asociacija (NEPG) prognozuoja, kad penkiose pagrindinėse bulves auginančiose šalyse (Belgijoje, Olandijoje, Vokietijoje,  Prancūzijoje ir Didžiojoje Britanijoje) šiemet bulvių plotai dar padidės. Jeigu klimato sąlygos bus palankios, gali atsirasti reali perprodukcijos rizika.

2019 m. visose penkiose šalyse bulvių plotai didėjo, ypač Prancūzijoje ir Belgijoje. Mažiausias padidėjimas buvo Didžiojoje Britanijoje (+1,2 proc.). Per pastaruosius penkerius metus bulvių plotas padidėjo 9 proc., iki 563 tūkst. ha. 2019 m. bulvių derlius siekė 26,9 mln. t. Nors bulvių paklausa perdirbimui ir eksportui didėja, tačiau NEPG ekspertai mano, kad ši tendencija yra rizikinga paklausos ir pasiūlos pusiausvyrai.

Ūkininkai nori auginti bulves, nes tokia alternatyvi kultūra kaip cukriniai runkeliai jiems jau neatrodo patraukli.

Nyderlanduose pastebima bulvių ploto didėjimo tendencija smėlingose žemėse, nes čia ūkininkai atsisako galvijų auginimo ir lieka laisvos žemės plotai, kuriuose buvo auginami pašarai galvijams.

Praėjusiais metais dėl sudėtingų gamtinių sąlygų ypač padidėjo bulvių auginimo išlaidos. Vienuose regionuose bulves reikėjo daugiau laistyti, kituose – buvo per daug drėgmės, todėl reikėjo didesnių sąnaudų džiovinimui sandėliuose, buvo didesni nuostoliai dėl gumbų pažeidimo ir puvimo.

Nyderlandų žemės ūkio asociacija prognozuoja, kad ateinantį sezoną bulvių sandėliavimo išlaidos padidės 3 EUR/100 kg. Kintant klimato sąlygoms, labiau plinta bulvių ligos, atsiranda nauji kenkėjai. Įvesti draudimai naudoti tam tikrus įprastus cheminius preparatus bulvių apsaugai nuo ligų, kenkėjų. Visos šios sąlygos lemia bulvių savikainos didėjimą.

Tačiau, didėjant bulvių plotams, pirkėjai nenori mokėti didesnės kainos, kad padengtų didėjančias auginimo ir laikymo išlaidas. „Brexit“ taip pat turės įtakos artėjančiam bulvių sezonui. Tai bus vienas iš bulvių ir bulvių produktų tiekimo grandinės iššūkių, todėl bulvių augintojai jau dabar turi atsakingai įvertinti visus laukiančius ateinančio sezono iššūkius.

Šaltiniai: Fresh Plaza, Fresh-market

Bulvių auginimas ir laikymas vis labiau brangsta