Planuojama, kad Gallusman, kuri yra viena iš Ovostar Union Group narių, priklausysianti kiaušinių gavybos įmonė bus didžiausia Šiaurės Europoje. Planuojama, kad apie 90 proc. įmonėje gautų kiaušinių bus skirti eksportuoti. Kompanija sieks išplėsti eksportą Europos šalyse ir Vidurio Rytų šalyse. Šiuo metu skaičiuojamas būsimo poveikio aplinkai vertinimas, o statybos darbai turėtų prasidėti 2021 m. Įmonė ketina bendradarbiauti su Suomijos įmonių grupe ADVEN ir siekti, kad naujoji kiaušinių gavybos įmonė būtų efektyvi, draugiška aplinkai ir sunaudotų atliekas, tokiu būdu atitikdama atsinaujinančios ekonomikos principus.

2020 m. sausio–balandžio mėn. Ovostar įmonių grupės Ukrainoje eksportas sudarė 37,17 mln. vnt. kiaušinių – 29,0 proc. mažiau nei tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Latvija išliko antra svarbiausia įmonės kiaušinių eksporto partnere ir per sausio–vasario mėn. į šią šalį eksportuota 4,44 mln. vnt. kiaušinių. Didžiausia ukrainietiškų kiaušinių eksporto partnere analizuojamu laikotarpiu buvo Jungtiniai Arabų Emyratai (11,57 mln. vnt.). 2019 m. rugpjūtį, nustačius keletą užsikrėtimo salmonelioze per užkrėstus ukrainietiškus kiaušinius atvejų, Latvijos Žemės ūkio ministerija sunerimo ir kreipėsi į EK dėl papildomų priemonių, apsaugosiančių vartotojus nuo užsikrėtimo salmonelioze per maisto produktus grėsmės, tačiau iki šiol jokių priemonių nebuvo imtasi. O Ovostar toliau plečia savo eksporto rinkas ir šiuo metu jau gavo leidimą eksportuoti kiaušinius į Izraelį.

Statistikos departamento duomenimis, 2020 m. sausio–kovo mėn. į Lietuvą iš Ukrainos kiaušiniai nebuvo importuojami, tačiau tikėtina, kad ši produkcija mūsų šalį pasiekia iš Latvijos, kuri yra pagrindinė Lietuvos kiaušinių importo partnerė, iš kurios 2020 m. I ketvirtį importuota 41,01 mln. vnt. kiaušinių – 44,34 proc. daugiau nei prieš metus.

Šaltiniai: Poultryworld.net, SD

Ovostar Union Group priklausanti Ukrainos įmonė planuoja atidaryti kiaušinių gavybos įmonę Latvijoje