Praėjusiais COVID-19 pandemijos metais Vokietijos žemės ūkio technikos gamintojai pasiekė naują rekordą. Buvo pagaminta produkcijos už 9 mlrd. EUR, arba 5 proc. daugiau negu 2019 m. Investicijas skatina aukštos grūdų supirkimo kainos.

Vokietijos traktorių ir žemės ūkio mašinų gamintojams praėjusiais metais pavyko padaryti rekordinę apyvartą. Koronaviruso pandemijos metais buvo pagaminta produkcijos už 9 mlrd. EUR, arba 5 proc. daugiau negu 2019 m. „Žemės ūkio ir maisto produktai yra paklausūs ir per krizes. Žemės ūkis ir žemės ūkio technika visada laikomi svarbia sistemos dalimi. Tai naudinga ūkininkams, vartotojams ir mūsų pramonei“, – sako Vokietijos mašinų ir prietaisų gamintojų sąjungos (VDMA) komercijos direktorius dr. Bernd Scherer.

Viena iš pagrindinių tokių žemės ūkio technikos pramonės rezultatų priežasčių buvo nepaprasta kviečių ir kitų javų grūdų kainų raida. Nuo praėjusių metų liepos mėnesio grūdų supirkimo kainos labai pakilo ir dabar yra didžiausios per pastarąjį dešimtmetį. „Šiuo metu visame pasaulyje jaučiama didelė grūdų paklausa. Tai nėra neįprastas kaupimas krizių metu, tačiau tam tikrą vaidmenį vaidina ir spekuliaciniai lūkesčiai“, – aiškina B. Scherer.

Europos ir JAV ūkininkų ir agroserviso įmonių pirkimo nuotaikas taip pat skatino ir tikslinė investicinė valstybės parama, remianti klimatui ir aplinkai draugiškus gamybos procesus žemės ūkyje. „Pažangūs procesų sprendimai didėjant derlingumui gerokai sumažinantys degalų, trąšų ir augalų apsaugos produktų sąnaudas, formavo ilgalaikes mūsų pramonės produktų programas“, – sako B. Scherer.

2020 m. pardavimai augo keliose  srityse. Daugiausiai, 11 proc., augo traktorių pardavimai, susiję su papildomų gamybos pajėgumų plėtra Vokietijoje. Tręšiamųjų ir augalų apsaugos mašinų gamintojai taip pat sėkmingai užbaigė koronaviruso pandemijos metus. Čia pirmiausia buvo populiariausios mašinos, skirtos minimaliam produktų kiekiui tiksliai paskleisti. Pesticidų purkštuvų gamintojų pardavimai pasiekė dviženklio skaičiaus augimą, o tręšiamųjų – 6 proc. Taigi abi sritys prisijungė prie ankstesnių metų teigiamos apyvartos tendencijų.

„Ypatingai džiugina tai, kad mes augame labai tvariai. Kadangi žemės ūkio technikos pramonė nepertraukiamai auga nuo 2017 m.,  tai yra svarbus mašinų ir prietaisų gamybos stabilumo garantas“, – apibendrina Bernd Scherer.

Ir šiais metais VDMA tikisi žemės ūkio mašinų ir traktorių rinkų augimo, o pagal dabartinę prognozę atnaujintas 5 procentų apyvartos augimas atrodo realus.

Dr. Remigijus Zinkevičius, ŽŪIKVC

Rekordinė žemės ūkio technikos gamintojų apyvarta nepaisant koronaviruso pandemijos