Po to, kai 2021 m. šaltąjį sezoną Prancūzija paskelbė apie pirmąjį didelio patogeniškumo paukščių gripo protrūkį, liga sparčiai plinta daugelyje Rytų, Šiaurės ir Centrinės Europos šalių. 2021 m. lapkričio mėn. paskutinę savaitę pirmasis protrūkis Prancūzijoje nustatytas netoli Belgijos sienos viename komerciniame ir trijuose namų ūkiuose. Vėliau pirmieji H5N1 viruso atvejai buvo  nustatyti dar  keturiose ES šalyse – Austrijoje, Kroatijoje, Airijoje ir Slovakijoje.

 Airijoje paukščių gripas buvo nustatytas 36,5 tūkst. mėsinių kalakutų ūkyje ir baiminamasi, kad, ligai išplitus, kalakutų augintojai patirs didelių nuostolių.

Taip pat lapkričio viduryje buvo pranešta apie naujus atvejus Čekijoje, Vokietijoje, Vengrijoje ir Rusijoje. Čekijoje, Pietų Bohemijoje paukščių gripas rastas dviejuose veislinių žąsų ūkiuose ir viename naminių paukščių ūkyje. Vokietijoje, Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje, H5N1 atmaina patvirtinta kalakutų ūkyje. Vengrijoje paukščių gripas išplito jau visuose šalies regionuose.

 Šiaurinėje šalies dalyje liga paveikė apie 19 tūkst. veislinių viščiukų broilerių, šiaurės rytų regione – 14,0 tūkst. mėsai auginamų ančių, o pietinėje dalyje – 17,5 tūkst. skerdimui supirktų ančių. Taip pat nustatytas pirmasis atvejis vakarinėje šalies dalyje. Lapkričio viduryje pietinėje šalies dalyje nustatyti šeši paukščių gripo protrūkiai ir paveikta 332 tūkst. paukščių.

Lapkričio pabaigoje Italijoje protrūkių skaičius jau viršijo 100 ir per dešimt dienų padidėjo 37 proc.

Rusijoje paukščių gripas rastas keturiuose dideliuose paukščių ūkiuose Tatarstane, kur buvo sunaikinta 143 tūkst. paukščių. Nauji atvejai taip pat registruoti Kursko regione ir Kaliningrade.

Nuo lapkričio pradžios apie naujus paukščių gripo protrūkius pranešė 10 ES šalių. Lapkričio 21 d. iš viso registruota 1 315 protrūkių – 70 proc. daugiau nei prieš savaitę. Palyginti, 2020 m. buvo registruoti iš viso 442 protrūkiai 16 valstybių.

2021 m. nuo lapkričio pradžios bent vienas paukščių gripo atvejis buvo nustatytas dešimtyje ES šalių – Bulgarijoje, Čekijoje, Danijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, Airijoje, Italijoje, Nyderlanduose ir Lenkijoje.

Remiantis VMVT duomenimis, šiuo metu paukščių gripas nustatytas jau 19-oje ES valstybių, iš kurių labiausiai paveikė Lenkiją, Rumuniją, Vokietiją, Daniją, Bulgariją ir Italiją. Pirmoje šių metų pusėje buvo nustatytas ir Lietuvoje, dviejuose naminių paukščių ūkiuose, kuriuose esantys paukščiai saugiai sunaikinti ir į komercinius ūkius neišplito. Šį šaltąjį sezoną apie naujus atvejus kol kas nebuvo pranešta, tačiau paukščių augintojai raginami stebėti paukščius ir  laikytis visų biologinio saugumo priemonių.

Šaltinis Wattagnet.com, VMVT

Paukščių gripo situacija Europoje blogėja