Lenkijos žemės ūkio ir maisto ekonomikos institutas prognozuoja, kad 2021 m., palyginti su praėjusiais metais, paukštienos gamyba Lenkijoje gali sumažėti  3 proc. ir sudaryti 3,1 mln. tonų, o paukštienos eksportas gali sumažėti 1 proc. Pagrindinė priežastis, anot paukštininkystės tarybos prezidento Piotro Kulikowskio, yra ta, kad dėl su koronaviruso plitimo valdymu susijusių apribojimų restoranų ir turizmo sektoriuje ir gripo protrūkių sumažėjo paklausa eksporto rinkose.

Lenkijos nacionalinės paukštininkystės ir pašarų gamintojų rūmų duomenimis, dėl šalies ekonomiką alinusių paukščių gripo protrūkių per devynis 2021 m. mėnesius Lenkijos paukštienos gamintojai prarado 12 mln. broilerių ir 1,8 mln. veislei skirtų viščiukų. Analitikai prognozavo, kad viščiukų perinimo sektoriaus darbų eiga atsistatys tik po daugelio mėnesių. Tačiau paukščių veisėjai mažiau nei per du paskutinius šių metų mėnesius atkūrė veislinių paukščių pulkų dalį, kuris šiuo metu sudaro 22,8 mln. vnt.

Šių metų rugsėjo pabaigoje Lenkijos Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacija leido 24 paukštynams pasirašyti sutartis dėl 31,600 tūkst. t paukštienos eksporto į JAV. Naujos rinkos atvėrimas turėjo padėti Lenkijai išlaikyti didžiausios Europos paukštienos eksportuotojos statusą.

2021 m. lapkričio 2 d. nustatyti nauji paukščių gripo atvejai Lenkijoje, Mazovijos vaivadijoje esančiame Strusų kaime. Per dvi savaites virusas pirmiausia paveikė kalakutų ir ančių fermas – iki šiol manoma, kad nukentėjo net 550 tūkst. paukščių. Tai yra didžiulis smūgis Lenkijos paukštininkystės sektoriui. Nesustabdžius paukščių gripo plitimo, lenkiškos paukštienos paklausa tarpinėje rinkoje mažės.

Europos Komisija praneša, kad Lenkijoje 2021 m. lapkričio mėn. vištienos skerdenų pardavimo vidutinė didmeninė kaina sudarė 138,89 EUR/100 kg, palyginti su spalio mėn., padidėjo 11,07 proc., o, lyginant su praėjusių metų lapkričio mėn., padidėjo 56,4 proc.

                                                                                                      Šaltiniai Poultryworld.net, EK

Lenkijos ekonomiką alina nauji paukščių gripo protrūkiai