Bulvių, skirtų šviežias vartoti, iš Lietuvos augintojų didmeninės ir mažmeninės prekybos ir kitose įmonėse 2021 m. gruodžio mėn., palyginti su 2020 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 28,99 proc. mažiau, t. y. 3 728,432 t. Perdirbti skirtų bulvių supirkta 51,73 proc. daugiau – 695,233 t.

Daržovių, skirtų vartoti šviežias, 2021 m. gruodžio  mėn., palyginti su 2020 m. gruodžio mėn., supirkta 17,60 proc. mažiau, t. y. 3 968,424 t. Pomidorų supirkimas sumažėjo 2,31 karto (iki 31,118 t), raudongūžių kopūstų – 2,02 karto (iki 15,385 t), burokėlių – 29,13 proc. (iki 213,425 t), svogūnų – 27,98 proc. (iki 948,460 t), baltagūžių kopūstų – 22,72 proc. (iki 773,691 t), morkų – 12,16 proc. (iki 1 420,352 t), agurkų – 9,75 proc. (iki 320,460 t). Tačiau salotų supirkimas padidėjo 78,29 proc. (iki 58,614 t), porų – 49,83 proc. (iki 46,036 t), salierų gumbų – 49,67 proc. (iki 14,238 t), česnakų – 43,68 proc. (iki 7,072 t), svogūnų laiškų – 40,45 proc. (iki 34,663 t). Kininių kopūstų supirkimas padidėjo net 10 kartų (iki 63,708 t), nes praėjusiais metais buvo pasodintas didesnis jų plotas ir derliaus užteko ilgesniam laikui.

Pievagrybių, skirtų vartoti šviežius, 2021 m. gruodžio mėn., palyginti su 2020 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 10,54 proc. mažiau (239,288 t).

Obuolių supirkimas nagrinėjamu laikotarpiu sumažėjo 15,12 proc. (iki 574,176 t).

Perdirbimo įmonėse 2021 m. gruodžo mėn., palyginti su 2020 m. gruodžio mėn., daržovių supirkimas padidėjo 45,63 proc. (iki 2 918,032 t). Burokėlių supirkimas padidėjo 50,94 proc. (iki 2 654,112 t), svogūnų – 34,91 proc. (iki 93,160 t), morkų –3,80 proc.(iki 122,961 t), įvairių kitų daržovių – 2,33 karto (iki 8,748 t). Tik baltagūžių kopūstų supirkimas sumažėjo 27,73 proc.(iki 39,051 t).

Šaltinis: ŽŪIKVC (LŽŪMPRIS)

2021 m. gruodžio mėn. Lietuvoje bulvių ir daržovių šviežiam vartojimui supirkta mažiau, o perdirbimui – daugiau