Praėję 2021 metai vokiečių koncernui „Claas“, gaminančiam žemės ūkio techniką, vėl buvo rekordiniai, tačiau dėl besitęsiančios lustų krizės ir nuolatinių tiekimo grandinės problemų į 2022 metus jau žvelgiama be euforijos.

Praėjusiais finansiniais metais (nuo 2020 m. spalio mėn. iki 2021 m. rugsėjo mėn.) vokiečių koncernas Claas pasiekė rekordinę 4,798 mlrd. EUR apyvartą, kuri buvo net 18,7 proc. didesnė negu 2020 m. Pelnas prieš mokesčius padidėjo 125,9 proc., o grynasis pelnas – 154,5 proc. Pardavimų grąža padidėjo nuo 3,9 iki 7,4 proc.

Visuose pasaulio regionuose Claas žemės ūkio technikos pardavimų augimas buvo dviženklis. Pavyzdžiui, Rytų Europoje koncerno Claas produkcijos pardavimų apimtys padidėjo 17 proc., o rinkose už Europos ribų – 19 proc. Po daugelio metų svyravimų ir svarbiausiose Vakarų ir Vidurio Europos rinkose su Vokietija ir Prancūzija pardavimų apimtys padidėjo 18,8 proc. Nepaisant „Brexito“ geresni rezultatai ir Didžiojoje Britanijoje.

Išaugus apyvartoms, žymiai padidėjo koncerno likvidumas.  Grynasis apyvartinis kapitalas, palyginus su 2020 metais,  padidėjo daugiau kaip tris kartus.

Naujaisiais finansiniais metais, kurie prasidėjo 2021 m. spalio 1 d., koncernas Claas taip pat tikisi apie 5 proc. apyvartos augimo, nors faktinis rezultatas, tikėtina, bus šiek tiek mažesnis. Koncerno Claas vadovas Tomas Biokas (Thomas Böck) mano, kad lustų krizė ir tiekimo grandinių problemų spendimas dar gali užtrukti visą pirmąjį šių metų pusmetį. „Nuolatinis stebėjimas, planavimas ir keitimas“ – apie tiekimo grandines spaudos konferencijoje sakė T. Biokas. Tai iki šiol pavykdavo. Tačiau ateityje tam tikrose srityse tiekėjais bus pasitikima mažiau, o daugiau gamins patys.

Neramina Europos Sąjungos ateities žemės ūkio politikos poveikis. Čia T. Biokas laukia investicijų poslinkio. „Subsidijų srautai bus reguliuojami naujai. Tai reiškia, kad žemdirbių pajamos bus perskirstytos ir tai gali turėti reikšmingos įtakos nusiteikimui pirkti“. Tačiau yra daugiau galimybių skatinti investicijas į didesnį tvarumą, pavyzdžiui, į techniką tiksliajam ūkininkavimui.

Dr. Remigijus Zinkevičius, ŽŪIKVC

Po rekordinių metų koncernas Claas kiek atsargesnis