Prezidento Vladimiro Putino įsakymu Rusijai užpuolus Ukrainą, Vakarų valstybės reagavo įvesdamos Rusijai sankcijas, kurios pirmiausia palietė finansų, energetikos, transporto ir pramonės sektorius. Ką tai reiškia Ukrainoje ir Rusijoje savo produkciją parduodantiems žemės ūkio technikos gamintojams? Pateikiame keleto žinomų žemės ūkio technikos gamintojų apklausos rezultatus.

Vokiečių koncernas „Claas“ naudojasi dar likusiomis galimybėmis derliaus dorojimo mašinoms ir atsarginėms dalims į Rusiją tiekti

„Mes šiuo metu analizuojame prekių tiekimo apribojimus ir apmokėjimo kelius ir išnaudojame dar likusias galimybes rusų ūkininkams tiekti derliaus dorojimo mašinas ir svarbiausias atsargines dalis“, – sakė „Claas KGaA mbH“ atstovas. „Claas“ nespekuliuoja įžvalgomis apie tolesnę įvykių eigą ir galimą ekonominį poveikį, nes šiuo metu apie tai galimi tik teoriniai svarstymai.

Ukrainoje „Claas“ koncernas turi prekybos atstovybę Kijeve. Be gamyklos Krasnodare (Rusija), kur kasmet pagaminama daugiau nei 1 000 javų kombainų ir surenkami Rusijos rinkai skirti traktoriai „Axion“ ir „Xerion“, „Claas“ turi ir prekybos atstovybę Maskvoje. Pardavimų dalis Rusijoje nuo visos „Claas“ grupės apyvartos yra vienaženklė. Tas pats pasakytina ir apie pardavimų dalį Ukrainos rinkoje.

„Dėl išmetamų teršalų normų Rusijos rinkai skirtos mašinos kitose šalyse gali būti parduodamos  ribotai“, – sakė „Claas“ atstovas. Bet kuriuo atveju javų kombainus vietinei rinkai „Claas“ gamina beveik vien tik gamykloje Krasnodare.

„John Deere“: „Šiuo metu visi tiekimai yra sustabdyti“

„Darysime viską, ką galime, kad būtų laikomasi tarptautiniu mastu sutartų sankcijų. Dabartinis poveikis prekybai ir eksportui analizuojamas kasdien. Tuo pačiu stengiamės kuo aktyviau palaikyti savo darbuotojus, pardavimo partnerius ir klientus“, – sakė „John Deere Walldorf GmbH & Co. KG“ atstovas. Siekiant išsiaiškinti, ar žemės ūkio mašinoms, jų atsarginėms dalims ir komponentams taikomos sankcijos, visi tiekimai šiuo metu yra sustabdyti. Iki šiol paskelbtose sankcijų gairėse nėra jokių apribojimų žemės ūkio technikos importui, bet kompanija siekia išsiaiškinti dėl GPS ir elektronikos komponentų. Kaip teigia atstovai, šiuo metu mokėjimo operacijos ribojamos įvairiomis priemonėmis, todėl galutinis pasekmių įvertinimas dar neįmanomas.

Koncernas „Krone“ dar negali įvertinti karo Ukrainoje pasekmių verslui

„Bernard Krone Holding SE & Co. KG“ Ukrainoje bendradarbiauja su trimis žemės ūkio technikos pardavimo partneriais, kuriuose iš viso dirba apie 120 žmonių. Komercinių transporto priemonių sektoriuje Ukrainoje firma „Krone“ yra įdarbinusi penkis pardavimų ar administracijos darbuotojus. Pernai pardavimai Ukrainoje siekė apie 8 mln. Firmos „Krone“ atstovas praneša: „Šiuo metu negalime įvertinti, kaip karas paveiks mūsų verslą Ukrainoje ir Rusijoje. Prognozės šiuo metu būtų abejotinos“.

Melžimo ir šėrimo robotų gamintoja „Lely“ traukiasi iš Rusijos ir Baltarusijos

Šių metų kovo 4 d. melžimo ir šėrimo robotų gamintoja „Lely“ iš Nyderlandų paskelbė nedelsdama nutraukianti komercinę veiklą Rusijoje ir Baltarusijoje. Bendrovė nori atsiriboti nuo Rusijos, pradėjusios karą Ukrainoje. Tokie veiksmai yra nesuderinami su firmos „Lelyׅ“ vertybėmis. Sprendimas nutraukti melžimo ir šėrimo robotų pardavimą Rusijoje ir Baltarusijoje nebuvo lengvas, nes firma „Lely“ šiose šalyse nori pagerinti aprūpinimą maisto produktais ir gyvūnų apsaugą. Tačiau dėl smurto, kurį Rusija naudoja Ukrainoje, firma traukiasi. Firma „Lely“ ir toliau tieks dalis Rusijoje ir aplinkinėse šalyse esantiems klientams, kurie nėra įtraukti į sankcijų sąrašą, tačiau robotų gamintojas skelbia, kad kritiškai įvertins visus partnerius Rusijoje. Rusija yra įdomi rinka robotų milžinui iš Nyderlandų, nes rinka sparčiai auga, o pieninė galvijininkystė modernizuojasi.

Žemės ūkio technikos gamintojai rūpinasi savo darbuotojais

„John Deere“ labai svarbu, kad Ukrainos darbuotojų ir jų šeimų saugumas ir gerovė šiame etape būtų svarbiausias prioritetas. Siekiant užtikrinti saugumą, iš anksto buvo imtasi įvairių priemonių.

„Krone“ pasiūlė pardavimų partneriams Vokietijoje padėti ukrainiečiams išvykti iš šalies, tačiau atrodo, kad iki šiol žmonės nori likti vietoje ir laukti įvykių. „Krone“ tikisi, kad padėtis Ukrainoje kuo greičiau nurims ir politikai grįš prie diplomatinių sprendimų.

„Claasׅ“ teigia: „Mes ir toliau daug dėmesio skiriame labai įtemptai 40 darbuotojų padėčiai Ukrainoje. „Claas“ yra šeimos įmonė, kurioje žmonės dirba kartu įvairiose šalyse – tai mums taip pat labai svarbu dabartinėje situacijoje ir mes prisiimame atsakomybę už visus savo darbuotojus visose šalyse“.

Dr.  Remigijus Zinkevičius, ŽŪIKVC

Kokios karo Ukrainoje pasekmės žemės ūkio technikos gamintojams?