Bulvių, skirtų šviežias vartoti, iš Lietuvos augintojų didmeninės ir mažmeninės prekybos ir kitose įmonėse 2022 m. balandžio mėn., palyginti su 2021 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 20,12 proc. mažiau, t. y. 2 531,755 t. Perdirbti skirtų bulvių supirkta 38,89 proc. mažiau – 367,112 t. Bulvių supirkimas perdirbimui iš Lietuvos augintojų labai sumažėjo, nes dalis bulvių buvo importuojama.

Daržovių, skirtų vartoti šviežias, 2022 m. balandžio  mėn., palyginti su 2021 m. balandžio mėn., supirkta 2,71 proc. daugiau, t. y. 4 518,641 t. Salotų supirkimas padidėjo 2,43 karto (iki 84,471 t), svogūnų laiškų – 42,96 proc. (iki 48,029 t), morkų – 29,77 proc. (iki 1 232,767 t), agurkų – 23,40 proc. (iki 1 847,691 t), česnakų – 6,70 proc. (iki 4,796 t).Tačiau baltagūžių kopūstų supirkimas sumažėjo 3 kartus (iki 196,521 t), raudongūžių kopūstų – 47,91 proc. (iki 18,080 t), svogūnų – 20,46 proc. (iki 666,538 t), burokėlių – 5,44 proc. (iki 199,266 t).

Pievagrybių, skirtų vartoti šviežius, 2022 m. balandžio mėn., palyginti su 2021 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 14,63 proc. daugiau (223,547 t).

Obuolių supirkimas nagrinėjamu laikotarpiu sumažėjo 4 kartus (iki 216,692 t), nes dėl buvusio mažo derliaus, jų atsargos šiemet baigėsi anksčiau. Braškių derlius šiltnamiuose šiemet prasidėjo anksčiau, todėl balandžio mėn. jų jau buvo supirkta 2,150 t.

Perdirbimo įmonėse 2022 m. balandžio mėn., palyginti su 2021 m. balandžio mėn., daržovių supirkimas sumažėjo 10,36 proc. (iki 2 689,544 t). Svogūnų supirkimas sumažėjo 3,2 karto (iki 53,387 t), baltagūžių kopūstų – 2,5 karto(iki 33,437 t), įvairių kitų daržovių – 20,19 proc. (iki 2,324 t), burokėlių – 5,62 proc. (iki 2 460,861 t). Tik morkų buvo supirkta 2,90 proc. daugiau(iki 139,535 t).

Bulvių ir lauko daržovių supirkimas sumažėjo, nes praėjusiais metais buvo mažesnis jų derlius ir balandžio mėn. jau buvo likę mažai jų atsargų. Dėl labai šalto pavasario naujas lauko daržovių derlius šiemet prasidės vėliau.

Šaltinis: ŽŪIKVC (LŽŪMPRIS)

2022 m. balandžio mėn. Lietuvoje bulvių supirkimas šviežiam vartojimui buvo mažesnis, tačiau daržovių – didesnis