Bulvių, skirtų šviežias vartoti, iš Lietuvos augintojų didmeninės, mažmeninės prekybos ir kitose įmonėse 2023 m. sausio mėn., palyginti su 2022 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 25,19 proc. daugiau, t. y. 6 092,359 t. Perdirbti skirtų bulvių supirkta 6,01 proc. mažiau – 724,359 t.

Daržovių, skirtų vartoti šviežias, 2023 m. sausio  mėn., palyginti su 2022 m. sausio mėn., supirkta 27,37 proc. daugiau, t. y. 4 318,410 t. Burokėlių supirkimas padidėjo 48,86 proc. (iki 308,759 t), svogūnų – 25,48 proc. (iki 1 076,243 t), baltagūžių kopūstų – 18,84 proc. (iki 1 099,999 t), morkų – 15,85 proc. (iki 1 286,789 t), salotų – 0,85 proc. (iki 50,611 t). Tačiaukininių kopūstų  supirkimas sumažėjo 36,19 proc. (iki 7,649 t), česnakų – 21,27 proc. (iki 3,220 t), salierų gumbų – 19,00 proc. (iki 6,747 t), raudongūžių kopūstų – 10,58 proc. (iki 17,310 t), svogūnų laiškų – 4,89 proc. (iki 29,268 t).

Pievagrybių, skirtų vartoti šviežius, 2023 m. sausio mėn., palyginti su 2022 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 4,37 proc. daugiau (204,535 t).

Obuolių supirkimas padidėjo 41,78 proc. ir sudarė 903,017 t, nes 2022 m. Lietuvoje buvo vidutinis obuolių derlius, o 2021 m. – mažas.

Perdirbimo įmonėse 2023 m. sausio mėn., palyginti su 2022 m. sausio mėn., daržovių supirkimas padidėjo 34,97 proc. (iki 3 088,869 t). Baltagūžių kopūstų supirkimas padidėjo 46,88 proc. (iki 93,549 t), burokėlių – 39,08 proc. (iki 2 760,548 t), morkų – 18,60 proc. (iki 176,645 t). Tačiau svogūnų buvo supirkta 36,29 proc. mažiau (56,337 t), kitų daržovių – 32,04 proc. mažiau (1,790 t).

Šaltinis: ŽŪDC (LŽŪMPRIS)

2023 m. sausio mėn. Lietuvoje bulvių ir daržovių šviežiam vartojimui supirkta daugiau