Bulvių, skirtų šviežias vartoti, iš Lietuvos augintojų didmeninės, mažmeninės prekybos ir kitose įmonėse 2023 m. kovo mėn., palyginti su 2022 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 64,68 proc. daugiau, t. y. 5 484,421 t. Perdirbti skirtų bulvių supirkta 12,76 proc. mažiau – 669,802 t.

Daržovių, skirtų vartoti šviežias, 2023 m. kovo  mėn., palyginti su 2022 m. kovo mėn., supirkta 11,29 proc. mažiau, t. y. 3 674,451 t. Svogūnų supirkimas sumažėjo 45,95 proc. (iki 473,821 t), agurkų – 23,93 proc. (iki 922,360 t), kininių kopūstų 21,74 proc.(iki 11,996 t), morkų – 4,07 proc. (iki 1 084,759 t). Tačiauraudongūžių kopūstų supirkimas padidėjo 2,42 karto (iki 46,642 t), česnakų – 38,59 proc. (iki 5,006 t), burokėlių – 33,70 proc. (iki 293,805 t), baltagūžių kopūstų – 32,94 proc. (iki 708,841 t), salotų – 6,67 proc. (iki 74,839 t), svogūnų laiškų  – 2,90 proc. (iki 44,258 t).

Agurkų supirkimas buvo mažesnis, nes šiltnamiuose auginamų daržovių derlius šiemet prasidėjo truputį vėliau dėl pabrangusių energetinių išteklių. Svogūnų derliaus atsargos šiemet pasibaigė anksčiau, nes yra jų trūkumas pasaulinėje rinkoje, kuris susidarė dėl nepalankių gamtinių sąlygų įvairiuose pasaulio regionuose praėjusiais metais ir šiemet.

Pievagrybių, skirtų vartoti šviežius, 2023 m. kovo mėn., palyginti su 2022 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 11,37 proc. daugiau (235,613 t).

Obuolių supirkimas padidėjo 2,57 karto ir sudarė 1 052,493 t. 2022 m. Lietuvoje buvo vidutinis obuolių derlius, kurio šiemet užteks iki vasaros, o prieš metus obuolių atsargos jau buvo beveik pasibaigusios.

Perdirbimo įmonėse 2023 m. kovo mėn., palyginti su 2022 m. kovo mėn., daržovių supirkimas padidėjo 30,83 proc. (iki 3 790,050 t). Tam didžiausią įtaką turėjo 32,48 proc. (iki 3 501,233 t) padidėjęs burokėlių supirkimas. Baltagūžių kopūstų supirkimas padidėjo 37,13 proc. (iki 68,678 t), morkų – 22,48 proc. (iki 177,829 t), kitų daržovių – 20,49 proc. (iki 0,835 t). Tik svogūnų buvo supirkta 28,58 proc. mažiau (41,475 t).

Šaltinis: ŽŪDC (LŽŪMPRIS)

2023 m. kovo mėn. Lietuvoje bulvių ir obuolių šviežiam vartojimui supirkta daugiau, o daržovių – mažiau