Rusija ir Ukraina yra vienos didžiausių pasaulyje grūdų ir aliejinių augalų sėklų (ir produktų) eksportuotojų, todėl Tarptautinės grūdų tarybos (toliau – IGC) analitikai prognozuoja, kad besitęsiantis konfliktas ir dėl to kylantis žemės ūkio produkcijos kainų šuolis kelia susirūpinimą dėl galimos maisto saugumo rizikos, ypač nuo importo priklausomose Artimųjų Rytų Azijos ir Afrikos šalyse. Atsižvelgiant į nepastovią padėtį, IGC pasiūlos ir paklausos prognozės yra ypač preliminarios ir yra labai neapibrėžtos.

Tiesioginės grėsmės daugiausia yra susijusios su eksporto srautų sutrikimu. Šiuo metu Ukrainoje sustabdytas komercinis Juodosios jūros uosto krovimas. Nors ir stengiamasi didinti eksportą geležinkelių maršrutais per vakarines šalies sienas, bendros apimtys greičiausiai bus ribotos. Neseniai buvo įvesta eksporto licencijavimo sistema kviečių, kukurūzų ir saulėgrąžų aliejui, o šiuo metu uždrausta išvežti miežius, rugius, avižas ir soras. Nors infrastruktūros nuostolių mastas nežinomas, galima žala uosto įrenginiams, geležinkeliams ir saugykloms gali turėti įtakos vežimui ilgesniu laikotarpiu.

Dauguma Rusijos Juodosios jūros terminalų veikė kovo viduryje, tačiau Azovo jūroje buvo taikomi tam tikri apribojimai. Nors krovimai neseniai buvo atnaujinti, apimtį gali apsunkinti prekybos finansavimo apribojimai ir papildomi jūrų krovinių draudimo reikalavimai.

Tikėtina, kad papildomas eksportas iš kitų šalių, įskaitant Indiją, JAV, ES ir Braziliją, tik iš dalies kompensuos sumažėjusias siuntas Juodojoje jūroje per likusį dabartinį sezoną. Tikimasi, kad, aukštoms kainoms reguliuojant paklausą, 2021–2022 m. pasaulinė prekyba kviečiais ir kukurūzais bus mažesnė už ankstesnes prognozes, o 2022–2023 m. vyrauja dar didesni neaiškumai.

Ukrainos 2022–2023 m. grūdų ir aliejinių augalų pasėliams taip pat kyla didelė rizika, o tai gali dar labiau padidinti ilgalaikį eksporto pasiūlos trūkumą. Be degalų, ūkio sąnaudų ir darbo jėgos šiuo metu neįmanoma patekti į kai kuriuos laukus, todėl didėja nerimas dėl ūkininkų galimybių tręšti žiemkenčius ir vykdyti sėjos darbus.

Padidėjus žaliavų kainoms ir esant ribotam prieinamumui jau prieš karo veiksmus, augančios gamybos sąnaudos gali turėti įtakos būsimiems sprendimams dėl pasėlių plotų ir trąšų panaudojimo normų, o tai gali turėti įtakos pasauliniam derliui ir pasėlių kokybei.

Šaltinis: IGC

Rusijos ir Ukrainos konflikto įtaka grūdų eksportui