Pagrindinėse penkiose ES bulves auginančiose šalyse (Belgijoje, Olandijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje ir Didžiojoje Britanijoje) šiemet bulvių plotas gali padidėti nuo 1 iki 2 proc. ir siekti 604 tūkst. ha. Tai bus didžiausias bulvių plotas per paskutinius dešimt metų. Ši prognozė yra išankstinė, nes bulvių sodinimas dar tik prasidėjo. Tikslesni duomenys bus pateikti birželio mėnesį. Bulvių plotas didėja atsižvelgiant į paklausą, kuri vis didesnė perdirbimo pramonėje. Bulvių ploto augimas galėtų būti ir didesnis, tačiau jį riboja sėklinių bulvių trūkumas.
Ankstyvųjų bulvių sodinimas prasidėjo laiku. Vėlyvesnės bulvės bus sodinamos balandžio ir gegužės mėn., priklausimai nuo oro sąlygų. Daugelyje šalių dirvose jau yra per mažai drėgmės dėl prėjusių sausų metų. Jeigu artimiausiu metu nelis, drėgmės trūkumas jausis vis labiau.
Asociacija prognozuoja, kad iki sezono pabaigos bulvių kainos išliks aukštos. Praėjusio sezono bulvių atsargos yra mažiausios per paskutinius penkerius metus, todėl perdirbimo gamyklos užsidarys ilgesniam laikui ir bus poreikis anksčiau pradėti nuimti derlių.

Šaltinis: AMI, FreshPlaza
Parengė D. Reipienė, tel. (8 37) 39 74 49

Šiaurės Vakarų Europos bulvių augintojų asociacija (NEPG) 2019 m. prognozuoja didesnį bulvių plotą