ES pasėlių derlingumo prognozių sistemos (toliau – MARS) 2019 m. gegužės mėn. duomenimis, javų derlingumo prognozė padidinta dėl iškritusio pakankamo kritulių kiekio Italijoje, pietrytinėje Europos dalyje ir pietrytinėje Iberijos pusiasalio dalyje. Esant palankioms meteorologinėms sąlygoms (pakankamam drėgmės kiekiui) analizuojamu laikotarpiu žieminių javų ir ankstyvųjų vasarinių pasėlių būklė gana gera.
Šiaurinėje ir centrinėje Europos dalyje kovo mėn. viduryje buvo jaučiamas labai didelis drėgmės trūkumas. Balandžio mėn. minėtuose regionuose buvo ypatingai sausas. Labiausiai žieminiai ir vasari-niai javų pasėliai nukentėjo šiaurinėje Lenkijos dalyje, rytinėje ir šiaurės rytinėje Vokietijos dalyje ir šiaurės vakarinėje Čekijos dalyje.
Padidinta javų pasėlių derlingumo prognozė pietinėje Europos dalyje turėtų kompensuoti laukiamą mažesnį javų pasėlių derlingumą šiaurinėje Europos dalyje. Labiau nei įprastai šalti orai Europoje gegužės mėn. pradžioje stabdo javų pasėlių vystymąsi, kai kur javų ir rapsų žieminiai pasėliai nukentėjo nuo šalnų.
MARS analitikai prognozuoja, kad 2019 m. ES šalyse minkštųjų kviečių derlingumas turėtų sudaryti 5,82 t/ha, tai būtų 7,4 proc. daugiau nei praėjusiais metais ir vidutiniškai 2,1 proc. daugiau nei per pastaruosius penkerius metus. ES miežių derlingumas 2019 m. prognozuojamas 4,96 t/ha ir tai būtų 7,8 proc. didesnis derlingumas nei 2018 m., ir vidutiniškai 2,1 proc. didesnis, palyginti su paskutinių penkerių metų vidurkiu.
MARS analitikai prognozuoja, kad 2019 m. rapsų derlingumas ES šalyse gali sudaryti 3,13 t/ha ir tai būtų 8,3 proc. daugiau nei praėjusį sezoną, bet 3,4 proc. mažiau, palyginti su pastaraisiais penkeriais metais.

Šaltinis: MARS
Grūdų ir rapsų sektoriaus informaciją parengė D. Pyrantienė, R. Banionienė ir G. Garliauskienė, tel. (8~37) 397227

2019 m. ES šalyse prognozuojamas didesnis javų derlingumas