Prognozuojama, kad 2019 m. Azijos šalių ekonomika turėtų augti vidutiniškai 5 proc. ir šis augimas bus spartesnis nei likusioje pasaulio dalyje, net jeigu būtų mažesnis nei 2018 m. Augančios vartotojų pajamos ir didėjanti paukštienos paklausa, palankios pašarų kainos daugumoje šalių ir tai, kad pastaraisiais metais šalyse nebuvo plačiai paplitusių paukščių gripo protrūkių leidžia paukštienos gamintojams tikėtis, kad šie metai bus palankūs.
Kinijoje išplitus afrikiniam kiaulių marui, jos vartotojai perka daugiau paukštienos, todėl USDA prognozuoja, paukštienos gamyba Kinijoje turėtų padidėti 3 proc., iki 12 mln. t. Tačiau atsižvelgiant į dabartinę situaciją, paukštienos gamybos augimas turėtų būti kur kas didesnis. Paukštienos gamybos augimą skatina ne tik išaugusi paklausa, bet ir palankios pašarų kainos, tačiau tam tikri prekybos suvaržymai lemia mažesnę veislinių paukščių pasiūlą. Prognozuojama, kad 2019 m. didės ne tik paukštienos gamyba ir suvartojimas, bet ir importas. Nepaisant kai kurių sunkumų, Brazilija išlieka didžiausia paukštienos Kinijos rinkai tiekėja, tačiau metų pradžioje padidėjo paukštienos importas iš Tailando ir Rytų Europos šalių. Priklausomai nuo derybų su JAV rezultatų Kinija galėtų atnaujinti paukštienos importą iš šios šalies, tačiau jei teigiamas susitarimas būtų pasiektas, tai turėtų neigiamos įtakos Kinijos, o taip pat ir kitų regiono šalių ekonomikoms.
2018 m. pabaigoje sumažėjus broilerių mėsos kainoms Indonezijoje, sumažėjo didmenininkų pelnas. Todėl nepaisant prognozuojamo paklausos augimo ilgalaikėje perspektyvoje, 2019 m. tikimasi paukštienos gamybos sulėtėjimo. Paukštininkystės sektoriaus pelnus praėjusiais metais mažino ir didelės pašarų kainos.
Prognozuojama, paukštienos gamyba Japonijoje ir toliau stabiliai didės, o 2019 m. turėtų pasiekti 1,73 mln. t. Auganti konkurencija šalies rinkoje išstumia vis daugiau smulkių paukštienos gamintojų, tačiau didėja stambių gamintojų pagaminamas paukštienos kiekis. Taip pat Japonijoje sparčiai pereinama prie produktyvesnių paukščių veislių auginimo. 2019 m. paukštienos suvartojimas šalyje turėtų padidėti 2,5 proc., iki 2,84 mln. t. Numatoma, kad didėjant urbanizacijai, šalyje padidės paruoštos vartoti paukštienos ir vištienos krūtinėlių paklausa. Prognozuojama, kad vištienos importas 2019 m. padidės 3 proc.
Nepaisant pabrangusių pašarų ir sumažėjusių broilerių skerdenų kainų, prognozuojama, kad išaugus paukštienos paklausai vidaus ir užsienio rinkose, broilerių mėsos gamyba Tailande 2019 m., lyginant su praėjusiais metais, turėtų padidėti 4 proc., iki 3 mln. t. Prognozuojama, kad broilerių mėsos kainos 2019 m. didės, todėl suvartojimo augimas turėtų sulėtėti iki 2 proc. Didesnis (5–6 proc.) suvartojimo augimas prognozuojamas paruoštai vištienai ir greito maisto sektoriuje, tačiau reikia nepamiršti, kad apie 60–70 proc. šalyje pagamintos vištienos Tailande yra vis dar nuperkama turguose. 2019 m., palyginti su 2018 m., vištienos eksportas Tailande turėtų padidėti 6 proc., iki 870 tūkst. t.

Šaltinis WATTAgNet

Parengė: D. Špokaitė ir A.Kairytė, tel. (8 37) 39 78 02

2019 m. Azijos šalių paukštienos gamintojai tikisi didesnio pelno