2019 m. dėl sausros Lietuvoje labiausiai nukentėjo bulvės, kopūstai ir svogūnai. Ūkininkai prognozuoja, kad jų derlius bus mažesnis 25–30 proc. Morkų ir burokėlių derlių sausra paveikė mažiau, nes  atvėsus orams ir vis palyjant, šios daržovės dar auga.

Bulvių ir daržovių derliaus, kuris bus gautas šiemet, vidaus poreikiams patenkinti turėtų pakakti. Jeigu prekybininkai pirks Lietuvoje išaugintą produkciją, vartotojai bus aprūpinti vietine produkcija. Tačiau, jeigu pigesnės produkcijos prekybininkai ieškos užsienyje, ūkininkai bulves ir daržoves eksportuos, nes yra jų paklausa pietinėse ir rytinėse Europos šalyse, ir vartotojai dalį daržovių gaus importuotų. Kol prekybos tinkluose realizuojama Lietuvoje išauginta produkcija, jos kaina būna mažesnė, o jai pasibaigus, importuotų daržovių kaina labai padidėja.

Dėl nepalankių gamtinių sąlygų ir mažesnio derliaus šiemet bulvių ir daržovių kainos yra didesnės ir mažėja lėtai tiek Lietuvoje, tiek kaimyninėse šalyse. Tačiau rudenį, prasidėjus pagrindiniam derliaus nuėmimui, kainų mažėjimas turėtų būti didesnis.

Dėl pavasarinių šalnų, obuolių derlius Lietuvoje gali siekti tik apie 20 proc. įprasto derliaus prekinės produkcijos. Tačiau ir kaimyninėse šalyse situacija panaši. Lenkijoje prognozuojama apie 43 proc. mažesnis obuolių derlius. Todėl didžioji dalis obuolių šį sezoną bus importuojama ir kaina turėtų būti didesnė nei praėjusį sezoną.

.

Šaltiniai: ŽŪIKVC (LŽŪMPRIS), LDAA

Parengė D. Reipienė, tel. (8 37) 39 74 49

Bulvių, daržovių ir obuolių rinkos prognozė 2019 m. antrąjam pusmečiui