„Rabobank“ duomenimis, Brazilija, Kinija ir Meksika yra vienintelės šalys, kuriose paukštienos kainos palyginti yra aukštos. Dauguma kitų šalių pirmąjį šių metų pusmetį susidūrė su produkcijos pertekliumi, todėl 2019 m. antroje pusėje, siekiant, kad gamyba išliktų pelninga, šioms šalims tenka prisitaikyti prie susidariusios situacijos. Nors dėl afrikinio kiaulių maro sumažėjusi mėsos pasiūla teikė vilčių, Kinija perka palyginti nedaug paukštienos pasaulinėse rinkose. Išaugo paklausa tik tamsesnės mėsos broilerių gabalams: viščiukų ketvirčiams, sparneliams ir blauzdelėms. Tamsesnės paukštienos mėsos kainos turėtų šiek tiek didėti šalyse, eksportuojančiose šią produkciją į Kiniją ir Vietnamą, tačiau daugumai šalių kelia nerimą dėl susidariusio pertekliaus sumažėjusi vištienos krūtinėlių paklausa.
JAV viščiukų broilerių sparnelių ir blauzdelių kainos 2019 m. rugsėjo antroje pusėje buvo vidutiniškai 37 proc. didesnės nei prieš metus, tačiau, remiantis išankstiniais USDA duomenimis, vištienos krūtinėlės be kaulo kaina 2019 m. rugsėjo mėn. turėtų būti 9,3 proc. mažesnė nei rugpjūtį ir 0,2 proc. mažesnė nei 2018 m. rugsėjį. Vištienos krūtinėlės su kaulu kaina analizuojamu laikotarpiu taip pat turėtų būti atitinkamai 11,7 ir 9,0 proc. mažesnė. Prognozuojama, kad paukštienos gamyba JAV šiais metais padidės 1,5 proc.
Meksika šiais metais susidūrė su 22 paukščių gripo atvejais, todėl paukštienos gamyba šioje šalyje turėtų sumažėti apie 3,5 proc. Piečiau esančioje Brazilijoje paukštienos eksportas pirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su tuo pačiu 2018 m. laikotarpiu, padidėjo 3 proc., o pagrindinė jos eksporto partnerė buvo Kinija. Padidėjęs eksportas lėmė paukštienos kainų padidėjimą šalies vidaus rinkoje.
Rusijoje paukštienos gamyba pastaraisiais metais augo po 2–3 proc. kasmet ir šiuo metu šalis jau beveik visiškai apsirūpina paukštiena. Paukštienos eksportas į Kiniją didėja ir tikimasi, kad 2019 m. į šią šalį bus eksportuota apie 50 tūkst. t, o 2020 m. – 100 tūkst. t produkcijos. Šiuo metu leidimą eksportuoti paukštieną į Kiniją jau turi penkios didžiosios paukštienos gamybos įmonės.
Kinijoje dėl afrikinio kiaulių maro paukštienos kainos pasiekė rekordines aukštumas. Gerokai išaugęs veislinių paukščių importas rodo, kad Kinijos paukštienos gamintojai artimiausiu metu ketina patys užsiauginti paukščius mėsos gamybai.
Daugelyje ES šalių paukštienos gamyba mažėjo sumažėjus pašarų kainoms ir išaugus produkcijos pasiūlai. Didėjant tamsesnės viščiukų broilerių mėsos kainoms pasaulinėje rinkoje, paukštienos gamyba ir toliau didėjo Rytų Europos šalyse. „Rabobank“ rinkos ekspertų nuomone, Brexit’as turėtų sujaukti ES paukštienos rinką, nes Didžioji Britanija kartu su Vokietija yra didžiausios ES paukštienos pirkėjos, o labiausiai dėl to nukentės Olandija ir Lenkija.
ZSRIR duomenimis, 2019 m. sausio–liepos mėn. paukštienos eksportas į Didžiąją Britaniją sudarė 65,703 tūkst. t – 6,7 proc. daugiau nei tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Vištienos krūtinėlės be kaulo didmeninė pardavimo kaina Lenkijoje 2019 m. rugpjūčio mėn. sudarė 3,14 EUR/kg ir buvo 3,4 proc. mažesnė nei liepos mėn. ir 14,9 proc. mažesnė nei 2018 m. rugpjūčio mėn.

Šaltiniai PoultryWorld, USDA, ZSRIR
Parengė Parengė A. Kairytė, tel. (8 37) 39 78 02

Produkcijos perteklius 2019 m. daro įtaką paukštienos kainoms pasaulyje