Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, pieno gaminių kainų indeksas augo ketvirtą mėnesį iš eilės ir šių metų vasario mėn. sudarė 209,8 punktus. Palyginti su šių metų sausio mėn., minėtas indeksas buvo apie 4,6 proc. didesnis nei sausio mėn. ir apie 9,0 proc. didesnis nei 2019 m. vasario mėn. Iš visų į minėto indekso skaičiavimą įtrauktų pieno gaminių – sūrių, sviesto, nugriebto ir nenugriebto pieno miltelių (atitinkamai toliau – LPM ir NPM) – kainų, analizuojamu laikotarpiu sūrių kainos augo daugiausiai (apie 10,6 proc.). Šis sūrių kainų augimas buvo susijęs su mažesne sūrių pasiūla pasaulyje, dėl sezoniškumo sumažėjus Naujosios Zelandijos ir Australijos sūrių eksportui. Nagrinėjamu laikotarpiu LPM ir NPM kainos sumažėjo dėl sulėtėjusio Kinijos (didžiausios pasaulyje pieno miltelių importuotojos) LPM ir NPM importo. Tam įtakos turėjo dėl koronaviruso krizės uostuose sulėtėjęs krovinių iškrovimas.

Europos Komisijos duomenimis, vidutinė ES sviesto pardavimo kaina (be PVM) mažėjo antrą mėnesį iš eilės ir šių metų vasario mėn. sudarė 3,59 EUR/kg. Analizuojamu laikotarpiu minėta sviesto kaina buvo 1,7 proc. mažesnė nei sausio mėn. ir net 17,2 proc. mažesnė nei praėjusių metų vasario mėn. 2020 m. vasario mėn. taip pat šiek tiek sumažėjo vidutinės ES LPM ir NPM pardavimo kainos (be PVM), atitinkamai 0,2 proc. (iki 2,58 EUR/kg) ir 0,1 proc. (iki 3,03 proc.), tačiau, palyginti su 2019 m. vasario mėn., LPM ir NPM kainos buvo didesnės, atitinkamai 36,1 proc. ir 6,7 proc. 2020 m. vasario mėn. labiausiai padidėjo vidutinė ES išrūgų miltelių pardavimo kaina (be PVM), kuri sudarė 0,82 EUR/kg ir buvo 4,1 proc. didesnė nei sausio mėn. ir 1,6 proc. mažesnė nei 2019 m. vasario mėn. Nagrinėjamu laikotarpiu kai kurių rūšių sūrių vidutinės pardavimo kainos (be PVM) buvo šiek tiek didesnės nei sausio mėn.: Cheddar – 1,3 proc. (siekė 3,04 EUR/kg), Edam – 0,5 proc. (siekė 3,27 EUR/kg), Gouda – 0,1 proc. (siekė 3,29 EUR/kg), o, palyginti su 2019 m. vasario mėn., Edam ir Gouda sūrių kainos padidėjo atitinkamai 6,6 proc. ir 6,1 proc., o Cheddar sūrių kaina sumažėjo 1,2 proc.

Naujosios Zelandijos kooperatyvui „Fonterra“ priklausančiuose „Global Dairy Trade“ (toliau – GDT) aukcionuose GDT indekso vertė mažėjo trečią sesiją iš eilės. Per paskutinę (2020 m. kovo 5 d.) GDT prekybos aikštelę sviesto kaina pabrango 1,0 proc., o LMP ir Cheddar sūrių atpigo, atitinkamai 3,2 proc. ir 4,7 proc. Kinija yra pagrindinė „Fonterra“ rinka, todėl dabartinė situacija dėl koronaviruso krizės galėjo turėti neigiamos įtakos minėto indekso mažėjimui. GDT prekybos atgarsiai Europą pasiekia po maždaug 1–1,5 mėnesio.

Šaltiniai: EK, FAO, GDT

2020 m. vasario mėn. sumažėjo pasaulinės sviesto ir pieno miltelių kainos, o sūrių – didėjo