Šių metų III ketvirtį ES kiaulienos rinkoje įvyko pokyčių. Vokietijoje buvo užfiksuotas afrikinis kiaulių maras (toliau – AKM), todėl Europos Komisijai (toliau – EK) teko pakoreguoti prognozes 2020 m. Anksčiau buvo prognozuota, kad 2020 m. kiaulienos gamyba ES šalyse turėtų išlikti stabili (+0,5 proc.), tačiau remiantis patikslintomis EK prognozėmis, 2020 m. kiaulienos gamyba ES šalyse turėtų sumažėti apie 0,5 proc., o 2021 m. – apie 1 proc.

ES kiaulienos eksportas, kuris šių metų I pusmetį buvo išaugęs daugiau nei 15 proc. dėl kiaulienos eksporto padidėjimo į Kiniją ir Vietnamą, po užfiksuoto AKM Vokietijoje buvo stipriai apribotas į pagrindines Vokietijos kiaulienos eksporto šalis (Kiniją, Pietų Korėją, Japoniją), todėl EK pakeitė ir ES kiaulienos eksporto prognozes. Remiantis patikslintomis EK prognozėmis, 2020 m. kiaulienos eksportas turėtų padidėti tik 2 proc. (buvo prognozuota 10 proc.).

Dėl susiklosčiusios situacijos kiaulienos kainos, kurios buvo stabilizavusios vasaros pradžioje, III ketvirtį vėl ėmė ženkliai mažėti.

Numatoma, kad kiaulienos suvartojimas ES šalyse 2020 m. turėtų sumažėti apie 1,1 proc.

Šaltinis: EK

Patikslintos ES kiaulienos rinkos prognozės 2020 m.