Remiantis Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) prognozėmis, 2020 m. pasaulinė paukštienos gamyba turėtų sudaryti 136,8 mln. t – ir, palyginti su 2019 m., padidėti 2,4 proc., tačiau šis gamybos augimas bus beveik perpus mažesnis nei praėjusiais metais. Pagrindinėmis paukštienos gamybos sulėtėjimo priežastimis tapo dėl COVID-19 pandemijos įvesti suvaržymai vidaus bei eksporto rinkose bei naujai išplitęs paukščių gripas.

Prognozuojama, kad paukštienos gamybos padidėjimą JAV 2020 m. lems stabili paklausa bei aukštos kiaulienos kainos. Investicijos į naujas paukštienos perdirbimo įmones sudarė palankias sąlygas paukštienos gamybai ES šalyse ir Jungtinėje Karalystėje, tačiau gamybos didėjimą apribojo dėl COVID-19 kritusios kainos. 2020 m., palyginti su 2019 m., ES šalyse prognozuojamas 1,6 proc. paukštienos gamybos sumažėjimas. Nors sumažėjus realo ir dolerio santykiui Brazilijoje daugiau nei trečdaliu padidėjo paukštienos gamybos savikaina, situacija 2020 m. pabaigoje šioje šalyje yra geresnė. Prognozuojama, kad paukštienos gamyba Brazilijoje 2020 m. turėtų padidėti nuo 3,8–4,2 proc., iki 13,75–13,80 mln. t, o suvartojimas – 5 proc., iki 45 kg vienam gyventojui. Palankias sąlygas paukštienos gamybos augimui šalyje sudarė padidėjęs paukštienos eksportas. 2020 sausio lapkričio mėn. braziliškos paukštienos eksportas į Kiniją padidėjo 20 proc., Saudo Arabiją – 11 proc., Japoniją – 10 proc. Prognozuojama, kad 2021 m., palyginti su 2020 m., paukštienos gamyba Brazilijoje padidės nuo 3,5 iki 5, 5 proc.

Remiantis ilgalaikėmis FAO prognozėmis, 2020–2029 m., palyginti su 2017–2019 m. laikotarpiu, paukštienos gamyba išsivysčiusiose šalyse turėtų padidėti 11 proc., o besivystančiose pasaulio šalyse – 22 proc. Šį padidėjimą lems augantis paukštienos suvartojimas, kuris per dešimt metų labiausiai turėtų padidėti Peru, Kolumbijoje, Vietname, Ukrainoje ir Malaizijoje.

Šaltiniai WATTPoultry.com, WATTAgnet

COVID-19 sulėtino pasaulinį paukštienos gamybos augimą 2020 m.