Remiantis FAS (JAV žemės ūkio departamento (USDA) užsienio žemės ūkio tarnyba) duomenimis, 2020 m. dėl  COVID-19 pandemijos ES-27 vištienos gamyba gali būti 1,6 proc. mažesnė nei prognozuota ir sudarytų 12,36 mln. t. Nors vištienos mėsa išliko paklausi per karantiną, tačiau viešose maitinimo įstaigose suvalgomi mėsos kiekiai buvo mažesni nei pirkti prekybos centruose ir kitose mažmeninėse prekybos vietose. Dėl pasikeitusių gyventojų vartojimo įpročių daugumoje ES-27 šalių vištienos skerdimo ir perdirbimo įmonės turėjo pereiti nuo didmeninei iki mažmeninei rinkai skirtų paruošimo ir pakavimo būdų.

2020 m. daugelyje ES-27 šalių vištienos gamyba mažėjo, išskyrus Vokietiją, kurioje vištienos suvartojimas augo. Tuo pačiu metu šalyje gyvūnų apsaugos ir gerovės reikalavimai trukdė įrengti naujus paukštynus ir išplėsti esamus.

Tarp visų ES šalių Lenkijos vištienos gamyba siekia 20 proc. Tačiau, 2019 ir 2020 m. Lenkijoje  ir Bulgarijoje užregistravus paukščių gripo atvejus, lenkiškos paukštienos ir kiaušinių importo atsisakė Pietų Afrika, Kinija, Pietų Korėja, Singapūras, Japonija, Taivanas, JAE ir Filipinai.  Paukštienos importą taip pat apribojo Ukraina, Baltarusija, Honkongas, Kazachstanas, Rusija, Armėnija, Kuba ir Saudo Arabija.

Iki COVID-19 protrūkio Lenkijos vištienos gamybos augimą lėmė eksportas, kuris siekė apie 50 proc. Didžioji dalis vištienos eksporto buvo skirta ES-27 šalims. Dėl paukščių gripo protrūkio uždraudus eksportuoti lenkišką vištieną į trečiąsias šalis, smarkiai išaugo vietinės mėsos atsargos, dėl to sumažėjo pardavimo kainos. 2020 m. lapkričio mėn. Lenkijos vidutinė didmeninė vištienos skerdenų pardavimo kaina buvo 25,4 proc. mažesnė nei 2019 m. tuo pačiu laikotarpiu.

Per paskutinius septynerius metus dėl mažėjančio eksporto ir kitų ES-27 šalių konkurencijos, Prancūzijos vištienos gamybos apimtys nebeaugo. Nors šalyje paskelbus karantiną vidaus rinkoje pagaminta vištiena išliko paklausi.

Prognozuojama, kad šiais metais Ispanijos vištienos gamyba sumažės 5 proc. Gamybos sumažėjimą lems viešojo maitinimo sektoriaus uždarymas, sumažėjęs turistų skaičius, sumažėjusios eksporto apimtys į kitas ES-27 šalis ir mažesnė vištienos paklausa vidaus rinkoje. Tikimasi, kad 2021 m. Ispanijos vištienos gamyba grįš į 2019 m. lygį.

Numatoma, kad 2020 m. vištienos mėsos gamyba Nyderlanduose gali būti 3 proc. mažesnė nei 2019 m. Didžiausią poveikį turės dėl COVID-19 viruso plitimo mažesnė vištienos paklausa kitose ES rinkose, pavyzdžiui JK, ir didėjanti Lenkijos konkurencija. 2021 m. produkcijos augimą gali riboti papildomi nustatymai pereinant prie tvaresnių gamybos metodų ir geresnių gyvūnų gerovės sąlygų (sumažinant bandos dydį). 2020 m. spalio 1 d. buvo uždaryta didžiausia šalyje skerdykla ,,Frisia“, kuri per savaitę paskersdavo 500 tūkst. paukščių, kai Nyderlanduose per savaitę paskerdžiama 12 mln. paukščių. Susidaręs paukštienos perteklius mažino jos kainą.

2020 m. kovo mėn. Jungtinės Karalystės turizmo ir svetingumo sektoriui skaičiuojant didžiausius nuostolius, vištienos suvartojimas mažmeninėje rinkoje augo. Pandemijos metu išaugo maisto į namus ar išsinešti paslaugų sektorius, todėl vištienos mėsos pasiūla patenkino paklausą. Dėl mažesnės svaro vertės padidėjo vištienos eksportas į Nyderlandus ir Belgiją.

                             Šaltinis : Poultryworld.net

COVID-19 ligos poveikis ES paukštienos rinkai