2020 m. „Rabobank“ IV ketv. ataskaitoje nurodoma, kad dėl COVID-19 viruso sukeltos pandemijos pasaulio paukštienos sektorius atsidūrė krizės sūkuryje, dėl kurios investuotojai susidūrė su lėtėjančia ekonomika ir kylančiomis kainomis. „Rabobank“ perspėja, kad pasaulio paukštienos rinkos laukia sunkūs metai. Šalys ypatingą dėmesį turėtų skirti efektyviam maisto tiekimo grandinės valdymui. 2021 m. neigiamą poveikį darys sustiprėjusi konkurencija dėl atsigaunančių Kinijos ir Vietnamo rinkų, kurios suvaldė kiaulių gripo protrūkius. ,,Rabobank“ ataskaitoje numatoma, kad 2021 m. pirmą pusmetį pasaulio paukštienos sektoriui reikšmingą poveikį turės Europą alinantis paukščių gripas, išaugusios pašarų kainos ir šalyse susiformavęs paukštienos perteklius.

2020 m. Kinija pagamino 12 proc. daugiau vištienos nei praėjusiais metais. Šiais metais vištienos gamyba taip pat turėtų augti ir sudaryti 14,9  mln. t. Europos Sąjungos, antros pagal pagaminamos produkcijos kiekį, gamyba gali siekti 12,10 mln. t. ,,Rabobank“ analitikas Nan-Dirk Mudler pabrėžia, kad šiais metais visos šalys daugiau dėmesio turėtų skirti gamybos sąnaudų kontrolei. Prekybininkai turėtų ieškoti naujų eksporto krypčių, nes dėl pasikeitusių sąlygų rinkoje importo kiekiai į Aziją turėtų sumažėti. Pasaulio rinkoje konkurenciją didina augantis pigesnės paukštienos importas iš Rusijos ir Ukrainos.

Prognozuojama, kad situacija turėtų pradėti gerėti antrą šių metų pusmetį – vykstant masinei gyventojų vakcinacijai COVID-19 virusas galėtų būti suvaldytas, palaipsniui turėtų atsidaryti viešojo maitinimo įstaigos ir tai skatintų prekybos atsigavimą. Tačiau pirmiausia šalys turi  parduoti susidariusias broilerių mėsos atsargas ir tik tada atpigusios vištienos krūtinėlės kaina galėtų grįžti į prieš krizę buvusį lygį.

                                                                                                 Šaltiniai : Poultryworld, USDA

COVID-19 pandemija ir paukščių gripas pristabdė pasaulinę prekybą šviežia paukštiena