Žemės ūkio technikos gamintojai 2021 m. rodo puikius pardavimų rezultatus. Nors problemų su medžiagų tiekimu dar yra, tačiau jos sėkmingai sprendžiamos.

Apie labai gerus verslo rezultatus praneša tokie žinomi žemės ūkio technikos gamintojai kaip Krone, Horsch ir Pöttinger. Firma Horsch savo apyvartą gali padidinti iki 493 mln. Eur. Firma Krone pirmą kartą turėtų pasiekti 800 mln. Eur metinę apyvartą. Apie  apyvartos rekordą 405 mln. Eur paskelbė ir firma Pöttinger.

Šie skaičiai nėra išskirtiniai, nes žemės ūkio technikos pardavimų apimtys didėjo ir praėjusiais metais. Firma Horsch per paskutinius penkerius metus savo apyvartą padvigubino. Per pastaruosius penkerius metus firmos Krone apyvarta kasmet padidėdavo daugiau kaip 7 procentais. Tik firmoje Pöttinger augimo tendencija buvo trumpam nutrūkusi, nes praėjusiais metais apyvarta buvo sumažėjusi.

Dviženkliai prieaugiai

Aktyviai perkami ir traktoriai. Palyginti su praėjusiais metais, naujų traktorių įregistruota apie 20 procentų daugiau. Vokietijos mašinų ir prietaisų gamintojų sąjunga (VDMA) dar kartą patvirtino 10 procentų žemės ūkio technikos gamybos padidėjimą.

Žemės ūkio technikos gamintojai puikiai prisitaikė prie rinkos reikalavimų. Pavyzdžiui, firmos Pöttinger pardavimų apimtys Rusijoje praėjusiais metais padidėjo 151 proc., Kanadoje – 48 proc., Australijoje – 33 proc.

Savo prognozę 2021 metams dar kartą padidino ir koncernas John Deere. Priklausomai nuo gaminamos produkcijos ir regiono apyvarta turėtų padidėti 25 procentais, o grynasis pelnas siektų  nuo 5,3 iki 5,7 mlrd. USD.

Perspektyvos neaiškios

Tačiau šiuo metu dar neaišku, ar ateinančiais metais bus pasiekti ar viršyti šie skaičiai. Pavyzdžiui, firmai Krone tai reiškia, kad ji, kaip bet kuris kitas gamintojas, susidurs su mikroprocesorių trūkumu.

Išryškėja ir kita problema – atsarginių dalių trūkumas. To priežastis taip pat yra sutrikusi tiekimo grandinė daugiausia dėl koronaviruso pandemijos, kuri ilgam paralyžiavo ištisus Kinijos uostus. Tik keletą savaičių užblokuotas Sueco kanalas taip pat įtakojo pakankamai gerai suderintus globalius komplektuojančių detalių tiekimus.

Brangsta ir transporto paslaugos. Remiantis Šanchajaus konteinerių krovinių indeksu (SCFI), nuo 2020 m. vidurio krovinių gabenimo kainos išaugo tris kartus ir atrodo, kad dabar pirmą kartą per kelis mėnesius stabilizuojasi.

Dr. Remigijus Zinkevičius, ŽŪIKVC

Žemės ūkio technikos gamintojų rezultatai labai geri