Gyvūnų mitybos produktų gamybos lyderio, JAV kompanijos „Alltech“* duomenimis, pasaulinė kombinuotųjų pašarų gamyba 2022 m., sumažėjo mažiau nei puse procento (0,4 proc.) lyginant su 2021 m. ir siekė 1,266 mlrd. t.

Geopolitiniai neramumai ir užkrečiamos ligos įtakojo tiek produkcijos paklausą, tiek energetikos ir žaliavų tiekimo grandinę. Dėl augančių žaliavų kainų ir gamybos kaštų bei vis pasikartojančio afrikinio kiaulių maro, pasaulinė pašarų kiaulėms gamyba pernai mažėjo 3,0 proc. Didėjančios pašarų kainos ir palyginti maža pieno kaina lėmė ir 1,3 proc. pašarų pieniniams galvijams sumažėjimą, tuo tarpu pašarų penimiems galvijams gamyba mažėjo nedaug – 0,34 proc. Paukščių gripas ir kitos ligos, kylančios žaliavų kainos paveikė ir paukštininkystės sektorių, tačiau didėjanti kiaušinių ir paukštienos, kaip palyginti pigaus baltymų šaltinio, paklausa įtakojo 1,3 proc. lesalų paukščiams ir 0,3 proc. lesalų dedeklėms gamybos padidėjimą. Nežiūrint brangstančių žaliavų ir pašarų gamyba akvakultūroms pernai augo 2,7 proc. Covid-19 pandemijos metu išaugęs naminių augintinių skaičius lėmė 7,3 proc. pašarų gyvūnams augintiniams gamybos padidėjimą.

Kombinuotųjų pašarų gamyba pernai metais Lotynų Amerikoje didėjo 1,6 proc. (3,006 mln. t) ir Šiaurės Amerikoje – 0,9 proc. (2,272 mln. t), o Azijos ir Ramiojo vandenyno regione išliko nepakitusi. Pašarų gamybos apimtys pernai 3,9 proc. (1,718 mln. t) sumažėjo ir Afrikoje, o Europoje, labiausiai paveiktoje karo Ukrainoje, pašarų gamyba sumažėjo 4,7 proc. (12,882 mln. t).

Didžiausiomis pašarų gamintojomis pasaulyje išlieka Kinija, JAV ir Brazilija.

*Altech kasmetinė apklausa, atliekama jau dvyliktus metus, pateikti duomenys iš 142 šalių ir daugiau kaip 28 000 pašarų gamybos įmonių.

                                                                                                                                                          Šaltinis: Altech

Pasaulinė kombinuotųjų pašarų gamyba 2022 m. mažėjo 0,4 proc.