Vokietijos mašinų ir prietaisų gamintojų sąjunga (VDMA) patvirtino 18 procentų žemės ūkio technikos gamybos padidėjimą 2022 kalendoriniais metais.  Pirmą kartą šios šalies žemės ūkio technikos gamintojų apyvarta viršijo 12 mlrd. eurų. Inovatyvi žemės ūkio technika buvo paklausi tiek šalyje, tiek ir užsienyje. Visame pasaulyje jos paklausą skatino geros kainos (ypač pieno ir kviečių) beveik visuose žemės ūkio segmentuose.

Užsakymai iš Rusijos ir Ukrainos, kurių vykdymas buvo nutrauktas dėl Rusijos karo Ukrainoje, apskritai, buvo kompensuoti su kaupu. Geros pajamos žemės ūkyje skatino žemės ūkio technikos pirkimą Šiaurės ir Pietų Amerikoje bei pagrindinėse Vakarų Europos rinkose.

Ir šiuo metu žemės ūkio technikos gamintojams naujų užsakymų netrūksta. Pilnos užsakymų knygos užtikrina geras perspektyvas. Iššūkis, visų pirma, yra tame, kaip nuosekliai patenkinti didelius užsakymų kiekius.

Tačiau, praėjusiais, 2022 metais Vokietijoje buvo įregistruoti tik 30 357 nauji traktoriai. Tai yra 11,9 proc. mažiau negu 2021 m. Kitaip tariant, 2022 m. Vokietijoje buvo parduota 4 115 traktorių mažiau. Žemės ūkio technikos gamybą labai sulėtino elektroninių komponentų tiekimo sunkumai. Kai kurių gamintojų aikštelėse susikaupė nebaigtos gaminti mašinos.

2022 m. Vokietijoje įregistruotų naujų traktorių duomenys rodo, kad „John Deere“ prekės ženklas šioje šalyje yra rinkos lyderis jau antrus metus iš eilės. Iš viso 2022 m. Vokietijoje buvo įregistruoti 6 377 nauji „John Deere“ traktoriai, iš kurių net 925 vienetai buvo įregistruoti praėjusių metų spalio mėnesį.  „John Deere“ traktoriai sudaro daugiau kaip penktadalį (21,0 proc.) visų praėjusiais metais Vokietijoje įregistruotų naujų traktorių.

Populiariausi gamintojai pagal Vokietijoje 2022 m. įregistruotų naujų traktorių skaičių

Šaltinis: KBA

Antroje vietoje 2022 m. Vokietijoje įregistruotų traktorių lentelėje yra „Fendt“ prekės ženklas. Iš viso praėjusiais metais Vokietijoje buvo įregistruoti 5 319 nauji „Fendt“ traktoriai. Tai yra 17,5 proc. visų praėjusiais metais Vokietijoje įregistruotų naujų traktorių.

Trečioje vietoje, su 2 370 įregistruotų naujų traktorių, liko „Deutz-Fahr“ prekės ženklas. Tai yra 13,8 proc. mažiau, negu 2021 metais.

Dr. Remigijus Zinkevičius, ŽŪDC

Vokietijos žemės ūkio technikos gamintojų rezultatai 2022 m. labai geri, bet naujų traktorių įregistuota mažiau