Lenkija yra pirmaujanti obuolių augintoja Europoje. Kasmet šalyje užauginama apie 4,2 mln. t obuolių. Iš jų apie 1 mln. t eksportuojama. Daugelį metų Rusija buvo pagrindinė lenkiškų obuolių rinka, tačiau dėl įvesto embargo maisto produktams iš Europos Sąjungos, šios rinkos nebeliko. Todėl dabar Lenkija stengiasi diversifikuoti savo obuolių eksporto rinkas. Į Egiptą Lenkija per metus eksportuoja apie 160 tūkst. t obuolių. Eksportas vykdomas į kitas Lotynų Amerikos bei Pietryčių Azijos rinkas.

Lenkijai pavyko pasiekti susitarimą su Indonezijos vyriausybe, kad nuo 2023 m. sezono galėtų pradėti tiekti obuolius šios šalies rinkai. Indonezijos rinka lenkiškiems obuoliams yra labai perspektyvi, nes šalyje gyvena apie 270 mln. gyventojų, iš kurių 60 proc. yra jaunesni nei 40 metų, besirūpinantys sveikesnia mityba.

Obuolių atsargos balandžio 1 d. Lenkijoje buvo 8,75 proc. mažesnės nei prieš metus, o Europos Sąjungoje – 12,64 proc. mažesnės. Lietuvoje šiemet obuolių atsargų augintojų sandėliuose dar užteks iki vasaros, nes 2022 m. buvo gautas vidutinis obuolių derlius.

Obuolių derlius ir jų atsargos kaimyninėje Lenkijoje tiesiogiai įtakoja jų paklausą ir kainas mūsų šalyje. 2023 m. I ketvirtį, obuolių supirkimo kaina Lietuvoje, palyginti su 2022 m. IV ketvirčiu, nepakito (sudarė 0,58 EUR/kg) ir buvo 1,69 proc. mažesnė nei prieš metus, nors išlaidos obuolių išauginimui ir sandėliavimui buvo didesnės. Balandžio mėn. pabaigoje didžiųjų mažmeninės prekybos tinklų parduotuvėse lietuviškų obuolių vidutinė kaina buvo 1,20 EUR/kg, t. y. 18,81 proc. didesnė nei prieš metus.

Obuolių mažmeninęs kainos Lietuvoje artimiausiu metu didėti neturėtų, nes obuolių pasiūla yra pakankama ir iš vietos augintojų, ir iš kaimyninės Lenkijos. Todėl, norint parduoti visą likusį derlių, augintojo kaina dar gali netgi sumažėti.

Šaltiniai: Fructidor, WAPA, ŽŪDC (LŽŪMPRIS)

Nauja perspektyvi lenkiškų obuolių rinka