ŽŪDC duomenimis, 2023 m. I ketvirtį viščiukų broilerių skerdenų gamyba buvo 2,30 proc. mažesnė nei 2022 m. IV ketvirtį, tačiau 3,68 proc. didesnė nei 2022 m. I ketvirtį. Padidėjus savikainai, vidutinė broilerių supirkimo kaina analizuojamu laikotarpiu padidėjo 3,86 proc. ir buvo 30,70 proc. aukštesnė nei prieš metus.

Sumažėjus energetinių išteklių kainoms, paukščių auginimo savikaina baigiantis 2023 m. I ketvirčiui šiek tiek sumažėjo. ŽŪDC (LŽŪMPRIS) duomenimis, 2023 m. kovo mėn. vidutinė viščiukų broilerių supirkimo kaina buvo 5,59 proc. žemesnė nei vasario mėn., o jų skerdenų gamyba buvo 7,88 proc. didesnė., nei 2022 m. tuo pačiu laikotarpiu.

Gamintojų / didmeninė kaina Lietuvoje 2023 m. I ketvirtį, palyginti su 2022 m. IV ketvirčiu, padidėjo 3,25 proc. ir buvo 23,73 proc. aukštesnė nei 2022 m. IV ketvirtį. Šį padidėjimą analizuojamu laikotarpiu lėmė dėl padidėjusių pašarų ir paukščių supirkimo kainų išaugusi savikaina ir padidėjusios kainos kaimyninėse šalyse. Analizuojamu laikotarpiu gamintojai vidaus rinkoje pardavė 4,71 proc. mažiau atvėsintų viščiukų skerdenų, nei spalio–gruodžio mėn. ir 0,91 proc. mažiau nei 2022 m. I ketvirtį.

Paukščių pašarų kainos, dėl Rusijos karo Ukrainoje pabrangus grūdams, artimiausią ketvirtį turėtų išlikti aukštesnės, nei prieš metus, tačiau remiantis „Rabobank“ prognozėmis, sojų ir kukurūzų kainos turėtų sumažėti nuo 5 iki 10 proc. Prognozuojama, kad paukštienos paklausa ES ir pasaulinėje rinkoje artimiausią ketvirtį išliks stabili, nes padidėjus kiaulienos, jautienos kainoms, o kiaušinių kainoms siekiant rekordines aukštumas, vištiena išliks vienu iš pigesnių baltymų šaltinių. Smunkanti ekonomika ir sumažėjusi vartotojų perkamoji galia didžiausios įtakos turės skurdesnėse Afrikos ir Azijos šalyse, kur dalis vartotojų jau grįžta prie tradicinių augalinės kilmės baltymų šaltinių. 

Daugumoje pasaulio šalių paukštienos gamybos plėtrą sunkins nepastovios pašarų ir energetinių išteklių kainos, veislinių paukščių trūkumas, o taip pat išliekanti didelio patogeniškumo paukščių gripo grėsmė. 2023 m. I ketvirtį paukščių gripas priartėjo prie pietinių Brazilijos regionų, kuriuose pagaminama apie 60 proc. visos šalies paukštienos produkcijos. Jei paukščių gripas patektų į šias sritis, paukštienos importo šalys gali pasirinkti importą iš kitų šalių – JAV, EU, Turkijos, Ukrainos, Tailando ir Kinijos, o tai turėtų didelį poveikį importuotos vištienos paklausai ir kainoms.

Prognozuojama, kad artimiausiu laikotarpiu šiek tiek sumažėjus kainoms eksporto rinkose ir energijos bei transportavimo kaštams atvėsinto viščiuko broilerio gamintojo / didmeninė kaina Lietuvos rinkoje turėtų išlikti panaši, su nedidele mažėjimo tendencija, o  mažmeninė atvėsinto viščiuko broilerio kaina 2023 m. I ketvirtį turėtų šiek tiek sumažėti.

Šaltiniai: ŽŪDC(LŽŪMPRIS), EK, Rabobank

2023 m. I ketvirtį sumažėjo paukštienos gamyba, o kainos didėjo